15.11.2022. 22:00
1
Vojni ekspert: Rusi vjerovatno nisu namjerno gađali Poljsku, njihovi projektili nisu visokoprecizni
Vijest da je su ruske rakete pale na poljsko selo Przevodov, na granici sa Ukrajinom, podigla je svijet na noge iz razloga jer je Poljska članica NATO-a, a u padu raketa su dvije osobe smrtno stradale.

Vojni ekspert i profesor Berko Zečević kazao je za "Avaz" da situacija nije dobra, ali da ne vjeruje da su Rusi namjerno gađali Poljsku.

- Sigurno su pokušali da gađaju zonu između poljske granice i Lavova, a u toj zoni se nalazi izuzetna koncentracija tehnike koja dolazi sa Zapada, gdje se onda vrši preraspodjela naoružanja koje treba da ide u zonu sukoba. Ali, šta će to generalno da izazove? Svakako je loš znak. Rusi znaju, ali neće da priznaju, da njihovi takozvani visokoprecizni projektili i rakete nisu visokoprecizni, to je jedna stvar - kaže Zečević.

Drugi efekat je da će se u Evropi izazvati još jači pokret za snabdijevanje Ukrajine sa neophodnim naoružanjem.

- Do sad su Amerika i Britanija bile te koje su donirale 80 posto oružja koje je stiglo u Ukrajinu. Ja vjerujem da će sada Poljska i Slovačka, Latvija, Litvanija, a posebno Njemačka da duboko razmisle o tome da li će da pojačaju svoj tempo snabdijevanja Ukrajine sa naoružanjem - smatra Zečević.

Podsjećamo, poljski premijer Moteus Moravjecki (Mateusz Morawiecki) hitno je sazvao Odbor ministarskog vijeća za pitanja nacionalne sigurnosti i obrane, a u narednim satima se očekuje više informacija.


(Admir O.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.