16.11.2022. 11:18
0
Za ulazak u Hrvatsku bh. građani će morati tražiti odobrenje i platiti 7 eura
Nakon što je Evropski parlament podržao ulazak Republike Hrvatske u Schengen, preostalo je još da Evropski savjet potvrdi tu odluku.

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan, a novi datum je novembar 2023. godine.

Više o ETIAS-u

Europski sistem za putovanja ETIAS osmišljen je da poveća unutrašnju sigurnost granica ranijom kontrolom putnika bez vize, prije nego što stignu na teritoriju EU-a.

Od 2021. godine putnici koji su izuzeti iz viznog režima trebaju dozvolu za putovanja u EU. Sistemska kontrola identificirat će koje osobe bi mogle biti rizične prije nego što stupe na tlo EU-a, a ne bi trebale biti na teret ostalim putnicima. 

"Radi se o jednostavnom postupku... online provjera koju možete obaviti prije putovanja u EU", objašnjava izvjestiteljica Kinga Gál (EPP, Mađarska).

Postoji nedostatak informacija o stranim državljanima koji dolaze u EU iz država koje su izuzete iz viznog režima. Trenutno ih se kontroliše na granicama Schengena. Odluka o puštanju u zemlju donose članovi granične službe bez informacija o sigurnosti, migracijama ili rizicima za javno zdravlje koje se tiču nekog pojedinačnog stranog državljanina. Naročito za ljude koji ulaze u EU cestovnim graničnim prijelazima, jedina informacija je dokument s kojim putuju.

Sličan model u Australiji, Kanadi i SAD-u

Što se tiče otvorenosti Evrope, ona neće ovim biti ugrožena jer ETIAS (od European Travel Information and Authorisation System)služi za prepoznavanje sigurnosnih rizika, a sličan model već funkcionira u SAD-u, Kanadi i Australiji.

Izdana dozvola za putovanje koštat će sedam eura i biti valjana tri godine. Bit će besplatna za mlađe od 18 godina i starije od 70 godina. Očekuje se da će većina aplikanata dobiti dozvolu gotovo odmah. Konačna odluka ostaje na nacionalnoj graničnoj službi.

Ako se procijeni da postoji rizik?

Prijave se obrađuju automatski, a ako postoji podudarnost sa sigurnosnom bazom podataka EU-a, podaci se lično provjeravaju i rizik se procjenjuje individualno. Odluka se donosi u roku od četiri sedmice. Odbijenice moraju biti opravdane i osoba u pitanju ima pravo na žalbu.

Schengen

Područje na kojem se kod prelaska granica ne pregledavaju pasoši, takozvano “područje Schengena”, jedno je od najopipljivijih postignuća Evropske unije. 

Schengen je jedan od temelja evropskog projekta. Od osnivanja 1995. godine, kada su na tom području ukinute kontrole granica, sloboda kretanja diljem Evropske unije postala je stvarnost. Građani mogu živjeti, studirati, raditi i provoditi svoje penzionerske dane bilo gdje u EU. Ovo pravo olakšava putovanja mnogim turistima i poslovnim ljudima.

Unutar granica Evropske unije svakodnevno putuje do 3,5 miliona osoba, a sloboda kretanja u praksi može značiti različita prava za različite kategorije ljudi.

Građani EU mogu turistički boraviti u drugoj državi članici do tri mjeseca. Ako žive u drugoj državi članici zbog posla, s njima treba postupati jednako kao i s građanima te države. Poduzetnici imaju pravo osnivati poslovne subjekte, a studenti studirati u bilo kojoj državi članici.

Procjenjuje se da bi zatvaranje unutrašnjih granica Evropske unije dovelo do velikih troškova te sprječilo pogranične radnike, oko 1,7 miliona ljudi, da putuju na posao.

 
(A. Balićevac)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.