17.11.2022. 10:35
1
BH TechLab - platforma koja vodi poduzetnike do sredstava BH Telecoma za razvoj startupa
Prezentacija Javnog poziva BH Telecoma
Prezentacija Javnog poziva BH Telecoma
Prezentacija Javnog poziva BH Telecoma
Prezentacija Javnog poziva BH Telecoma
Prezentacija Javnog poziva BH Telecoma
Prezentacija Javnog poziva BH Telecoma
BH Telecom je prije nekoliko godina pokrenuo projekat BH TechLab - platformu namjenjenu ICT startup zajednici u BiH. Ideja ove platforme je da kontinuirano prepoznaje i pruža podršku za razvoj novih, inovativnih ideja i poslovnih modela iz smart okruženja, sa fokusom na smart, IoT i cloud tehnološka ili biznis rješenja.
U zgradi Vlade Federacije BiH je danas održana prezentacija Javnog poziva BH Telecoma kreiranog za podršku razvoju inovacija i poduzetništva u BiH putem BH TechLab platforme, u organizaciji BH Telecoma i partnera, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Imajući u vidu da su posljednje tri godine bile veliki izazov za privredni razvoj i društvo u cjelini, BH Telecom je prepoznao da je moguće suočiti se sa promjenama i prihvatiti ih kao šansu. BH TechLab platforma predstavlja još jedan korak naprijed koji je BH Telecom, kao lider u pružanju telekomunikacijskih usluga u našoj zemlji, napravio kroz dodatno ulaganje u razvoj inovacija i poduzetništva u BiH. Investicioni fond od 15 miliona KM pokazatelj je predanosti BH Telecoma da i dalje bude prepoznatljiv i poštovan lider u društveno odgovornom poslovanju.

Na današnjoj prezentaciji u ime Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta prisutnima se obratio ministar Amir Zukić, koji je iskazao zadovoljstvo naporima koje BH Telecom ulaže kako bi izgradio okruženje u kojem će svi mladi i kreativni ljudi sa perspektivnim idejama i svi drugi koji se bave razvojem inovativnih ICT projekata i rješenja moći pronaći podršku. On je naglasio da Ministarstvo snažno podržava program podrške razvoja inovacija i startupa kroz BH TechLab platformu, rekavši da taj program podrške predstavlja dodatnu inovaciju u odnosima i novi pristup u saradnji BH Telecoma, Privredne komore FBiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta jer se misija navedenih subjekata podudara u ovom dijelu i dobra je nadogradnja svih aktivnosti s ciljem razvoja sektora malih i srednjih preduzeća kao i obrta.

Učesnicima i gostima na prezentaciji se obratio i predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazavši da je izuzetna čast i ponos da Privredna komora FBiH, zajedno sa jednom od svojih najznačajnijih članica, kompanijom BH Telecom, kao i Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, izuzetno dobro sarađuje i na partnerski način vodi projekat jačanja startup zajednice u našoj zemlji. Istakao je da BH Telecom u ovom projektu nije samo sponzor ili donator sredstava nego je inicijator i kreator procesa jer rukovodstvo kompanije shvata da su startupi i inovacije potrebni svima, a u skladu sa svojim iskustvima i znanjem može se reći da je BH Telecom jedini koji ima snagu i mogućnost da ih pravilno i kreativno vodi ka napretku. 

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman se u svom obraćanju zahvalio Vladi Federacije BiH, Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH i Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta na davanju podršku i doprinosa organizaciji ove prezentacije. Kahriman je napomenuo da je 2019. godine organizovana 1. Sarajevo TechLab poslovno-tehnološka konferencija na kojoj je objavljen javni poziv sa novčanim fondom i nagradom za najbolje inovacije i tada je napravljen prvi korak ka startupima i istakao zadovoljstvo što su danas među prisutnima bili i neki od dobitnika tih nagrada, aktivni aplikanti, predstavnici akademske zajednice, kao i zainteresovani aplikanti. Kazao je i da je 2021. godine objavljen javni poziv kontinuiranog karaktera sa fondom od 15 miliona KM koji je još uvijek je otvoren, fokusiran na primjenu naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, virtuelne realnosti, IoT-a i drugih tehnologija, te da je ove godine je u okviru kontinuiranog javnog poziva objavljen i ciljani program sa fondom od 2 miliona KM fokusiran na primjenu određenih oblasti.

BH Telecom prolazi transformaciju, odnosno transformacijski put do savremene digitalne kompanije i ovaj stub ulaganja u startupe i izgradnju platforme je nešto što je nama iznimno važno za vrijeme koje dolazi i važno za dalji razvoj kompanije BH Telecom“, zaključio je Kahriman.

Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma i brend ambasador BH TechLab-a, prisutnima je detaljno predstavio Javni poziv za podršku razvoju inovacija i poduzetništva u BiH.

On je u svom izlaganju istakao i sljedeće: „Zaista želimo da budemo ključna, aktivna podrška startupima, mladim i kreativnim ljudima, kako bismo što prije svi zajedno u jednoj optimalnoj sinergijskoj atmosferi kreirali ključne servise i usluge koje su potrebne našem društvu“, kao i da „već osnovani startupi koji imaju razvijen inovativni tehnološki proizvod i prve kupce“. Naglasio je i bitnu činjenicu da oni koji žele brži rast i razvoj (scale-up), mogu izvršiti prijavu za sufinansiranje daljih faza razvoja kroz dokapitalizaciju, te da je Javni poziv BH Telecoma ograničenog trajanja, sa krajnjim rokom za podnošenje prijava do kraja tekuće godine. 

U okviru današnje prezentacije posjetioci su imali priliku poslušati primjere iz prakse kroz iskustva i savjete dva uspješna startupa, a koji su jedni od dobitnika nagrada BH Telecoma kroz učešće na javnom pozivu BH TechLab platforme, kompanije Devoted d.o.o., koja se bavi razvojem namjenskih softverskih rješenja u oblasti IT industrije i industrijske automatizacije,  te razvijanjem vlastite industrijske IoT platforme „Herald“, kao i OD Vista Design iz Jajca, koja je osmislila urbani mobilijar s funkcijama digitalnog info kioska i pametne klupe nazvane „Viona“. 
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.