17.11.2022. 21:15
0
Mladen Ivanić o novim članovima Predsjedništva BiH: Šanse da oni postignu nekakav dogovor gotovo su pa nikakve
Očekujem da i u naredne četiri godine u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine gledamo nastavak onoga čemu smo svjedočili i u prethodne četiri - samo sukobe i svađe.

Poručio je to u razgovoru za Bosnainfo bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.

– Ne vidim da je jučerašnju konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH obilježilo išta spektakularno, a naročito ne nešto pozitivno. Vjerovatno će intenzitet tih sukoba i svađa u ovom mandatu biti nešto manji nego u prethodnom – ocjenjuje Ivanić.

Prema njegovim riječima, s obzirom da među novim članovima Predsjedništva BiH (Željka Cvijanović, Denis Bećirović, Željko Komšić) nema ključnih političkih lidera, samim tim i šanse da oni postignu nekakav dogovor gotovo su pa nikakve, “rekao bih minimalne”.

Ivanić je mišljenja da se ponašanje Željke Cvijanović u Predsjedništvu BiH neće bitno razlikovati od ponašanja njenog prethodnika i šefa partije Milorada Dodika.

– Ne mislim da gospođa Cvijanović ima lični politički prostor da može donositi neke drugačije odluke, tako da mislim da će to samo biti nastavak svega onoga što smo već gledali – kaže  Ivanić.

Na pitanje da li je za opoziciju u Republici Srpskoj kao kandidat Pokreta za državu za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH prihvatljiv Vojin Mijatović?

– Mislim da su potpuno nerealna očekivanja političke grupacije koja ima pet, da je podrži grupacija koja ima 12 glasova. Na Bošnjacima, odnosno na članovima tog Pokreta je da donesu odluku da li će svojom kandidaturom dati četvrtog delegata SNSD i time punu kontrolu ili ne. Ja drugi politički prostor ne vidim za bilo kakvu drugačiju varijantu.

Dakle, na njima je da odluče hoće li imati svoju listu ili će podržati Dodika – to su dva načina kako Dodik može obezbijediti četiri, ili će podržati opoziciju i time spriječiti Dodika da ima punu kontrolu nad Parlamentom BiH. To je njihova politička odluka, tu nema potrebe nikoga ni u šta ubjeđivati. Svako treba da donese odluku kakvu misli da mu je politički korisna – govori Ivanić.

Na kraju razgovora za Ivanića je bilo pitanje  kako gleda na formiranje vlasti na državnom nivou i eventualno izbacivanje Stranke demokratske akcije (SDA)?

– To prije svega zavisi od odnosa u FBiH. Ja generalno mislim, ako ostanu tri aktuelne političke strukture, da imamo ponavljanje posljednje četiri godine i ništa više. Ne mogu isti akteri donijeti ništa novo.

Šansa, ali ne i garancija da se nešto promijeni jeste da opozicija iz FBiH i opozicija iz RS formiraju vlast. Ali to zavisi od čitavog niza političkih dogovora, volje, želje.

Ne očekujem ja da će se to brzo desiti, mislim da će potrajati jedno vrijeme dok dođe do odluke ko će činiti vlast – zaključuje Ivanić u razgovoru za Bosnainfo.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.