23.11.2022. 17:02
0
Izetbegović pita SAD: Ko u SDA kontaktira kriminalne organizacije i uzurpira istrage protiv korupcije
Lider SDA Bakir Izetbegović odgovorio je na tvrdnje, prisutne u javnosti, koje govore da dio međunarodne zajednice, prije svih Ambasada SAD-a, aktivno radi na izbacivanju SDA iz vlasti.

Izetbegović je kazao da se prije par sedmica sreo sa ambasadorom SAD te da prvo što mu je kazao jeste da “on nema ništa protiv SDA”.

– Imali smo tog dana dug razgovor u kom sam ga ja podsjetio na niz neistina i teških optužbi koje su od strane američkih zvaničnika iznesene protiv SDA. Podsjetio sam ga na javno saopćenje ambasade SAD od 9. juna u kom se tvrdi da “SDA i njeni funkcioneri pokušavaju blokirati ili uzurpirati istrage protiv korupcije”, a zatim i tvrdnje Gabrijela Eskobara na sastanku sa ministricom Turković održanom na Bledu 31. avgusta da “ljudi iz SDA imaju svoje sudije i tužioce” i da on “ima čiste dokaze o kontaktima sa organiziranim kriminalnim grupama” – navodi Izetbegović i dodaje da je pitao amabasadora “otkud im takve tvrdnje, na čemu ih baziraju?”

Ističe da nije dobio valjan odgovor, te da mu je preostalo da pitanje ponovi javno.

– Dakle, ko u SDA blokira i uzurpira istrage protiv korupcije, ko ima svoje sudije i tužioce, ko kontaktira sa organiziranim kriminalnim grupama? Sumnjam da imaju dokaze za ovakve tvrdnje, jer da ih imaju ne bi premijer Novalić završio na crnoj listi State Departmenta zato što je iskoristio evidenciju penzionera u Federaciji da ih obavijesti o naporima Vlade na popravljanju njihovog statusa, već bi to bili “oni koji imaju veze sa kriminalnim grupama, blokiraju i uzurpiraju istrage protiv korupcije” – kazao je lider SDA za Faktor.

On, kako kaže, lično vjeruje da su ambasador i američki zvaničnici olako povjerovali domaćim akterima, “protivnicima SDA, na prvom mjestu ljudima iz Tužilaštva BiH koji se petljaju u politiku, i da su se bez provjere upustili u napad na političku stranku koja je uvijek bila najpopuzdaniji partner SAD po pitanju svega bitnog za BiH”.

– U svakom slučaju ove tvrdnje i optužbe treba provjeriti i stvari raščistiti, jer ako one ostanu neprovjerene i nepotkrijepljene činjenicama, ostat će gorak ukus u ustima Bošnjaka koji vjeruju u prijateljstvo sa SAD. Otvorit će se prostor za spekulacije o islamofobiji i lobiranju. Jer, naš narod zna reći da “para buši gdje burgija ne može” – poručio je lider SDA.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.