23.11.2022. 20:35
0
Žene SDA organizirale okrugli sto "Bosna i Hercegovina u historijskoj retrospektivi"
Povodom predstojećeg državnog praznika, 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, organizacija Žene SDA je u Centrali SDA organizovala okrugli sto o temi "Bosna i Hercegovina u historijskoj retrospektivi".

Gost predavač bio je historičar Fuad Ohranović, zamjenik direktora Arhiva BiH, koji je govorio o BiH kroz njenu historiju, te značajnim datumima i historijskim ličnostima.

Posebna pažnja je posvećena značaju arhivske građe nastaloj u različitim etapama hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine, te značaju njenog čuvanja za buduće generacije.

- Arhivska građa koja je vezana za ZAVNOBiH se nalazi u Arhivu BiH i ona je sačuvana, a radi se o nekih devet arhivskih kutija koje se odnose na sva tri zasjedanja ZAVNOBIH-a - naveo je Ohranović, te podsjetio da je prvo zasjedanja ZAVNOBiH-a održano u Mrkonjić Gradu 25. novembra i ovaj datum se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednica organizacije Žene SDA Kenela Zuko i potpredsjednica KO SDA Sarajevo Sebija lzetbegović zahvalile su prisutnima i izrazile zadovoljstvo zbog njihovog dolaska na obilježavanje ovako značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.