25.11.2022. 12:07
0
Partizansko groblje u Mostaru porušeno dočekalo delegacije na polaganju cvijeća: Kada će se obnoviti ?
FOTO: FENA
Posjetom Partizanskom spomen-groblju, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, u Mostaru je počelo obilježavanje Dana državnosti BiH.

Tako su brojne delegacije UABNOR-a, SABNOR-a, predstavnika vlasti svih nivoa u BiH, kao i građani polagali cvijeće na ovom spomen-groblju. 

Remek-djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića zatečeno je u užasnom stanju. 

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona nema novih informacija u vezi istrage o rušenju Partizanskog groblja.

Podsjetimo, prije tri mjeseca iz Tužilaštva HNK su zatražili da se Federalna uprava policije (FUP) i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) uključe u rad na ovom slučaju.

"Neposredno poslije izvršenog terorizma brojni političari i nosioci funkcija u izvršnoj vlasti obišli su ovaj spomenik i dali mnoštvo obećanja o pomoći u saniranju šteta i efikasnoj istrazi. Sve je završilo na nedovoljnih 200 hiljada KM Federalne vlade. Ostala obećanja bila su pokušaji ubiranja jeftinih predizbornih poena. Na Partizanskom spomen groblju nema još ništa ni od videonadzora koji obeća gradonačelnik, ali ni od obezbjeđenja i novca koji obećaše oni sa državnog nivoa." naveli su  između ostalog, iz UABNOR-a.

Prema informacijama "Avaza",  Agencija „Stari grad“ Mostar je u oktobru otpočela aktivnosti na realizaciji projekta „Obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija Partizanskog spomen-groblja“, a koji će biti finansiran, upravo, sredstvima datim od Federalne vlade.

Projektom je predviđeno postavljanje zaštitne ograde u dužini od 480 metara, obnova suvenirnice i sobe za videonadzor, postavljanje javne rasvjete te izgradnja vodonatapnog sistema. Ugovor sa izvođačem radova je potpisan 15.novembra, a kako su kazali iz Agencije, radovi bi, ako vremenske prilike budu povoljne, trebali otpočeti naredne sedmice.


(Erna Hadžić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.