25.11.2022. 17:01
4
Nermin Nikšić novi premijer FBiH, Zvizdić ministar vanjskih poslova BiH, Tegeltija ministar finansija, a Semiru Efendiću dva ministarstva u Vladi FBiH?
Lideri HDZ-a BiH i "Osmorke", koju čine SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, NES, PDA, SBiH-a, Za nove generacije i Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, trebali su na Dan državnosti BiH potpisati sporazum o zajedničkom sudjelovanju u vlasti na svim nivoima.

Međutim, sporazum danas ipak nije potpisan, te je prolongiran za 29. novembar, kada bi trebao biti potpisan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. 

Ono što se nije javno obznanilo su imena i raspodjela funkcija, ali se po kuloarima uveliko spekuliše o potencijalnim imenima nosioca funkcija.

Nikšić ponovo na premijersku poziciju

Kako piše Avaz, gotovo je izvjesno da će novi premijer Federacije BiH biti Nermin Nikšić. Iako je ovu poziciju priželjkivao i lider NiP-a Elmedin Konaković, uvjerljivo bolji rezultat SDP-a na izborima, činjenica da je Nikšić navodno dobivao ponude od saveza SDA – DF za premijera, ali i da je većina koalicionih partnera sklonija bila njega podržati za mandatara, presudili su da ipak Nikšić bude mandatar. Na taj način SDP će iz ovih izbora izaći kao apsolutni pobjednik – s jednim članom Predsjedništva i premijerom entiteta.

Kada je u pitanju državni nivo vlasti, prema neformalnom sistemu rotacije, mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo bi pripasti Hrvatu, odnosno HDZ-u BiH. Favorit ove stranke za ovu funkciju je Borjana Krišto, no postoji mogućnost da na tu poziciju bude postavljena i Jelka Milićević, aktuelna ministrica finansija FBiH.

Kada su u pitanju ostala ključna ministarstva, Milorad Dodik već je izrazio želju da dobije i Ministarstvo finansija i Ministarstvo vanjskih poslova.

Tegeltija u finansije, Zvizdić MVP

Ipak, jasno je da su ovi zahtjevi nerealni i da će se Dodik na kraju, vjerovatno, zadovoljiti jednim. Dosadašnja praksa pokazuje da su u situaciji kada je Hrvat predsjedavajući, Srbi dobivali Ministarstvo finansija, a Bošnjaci vanjske poslove, piše Avaz.

Najizgledniji kandidat za ministra finansija iz SNSD-a vjerovatno bi mogao biti Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući, dok bi vanjske poslove mogao dobiti NiP, s Denisom Zvizdićem kao najizglednijim kandidatom za ovu funkciju.

Kada je u pitanju RS, stvari u ovom entitetu su jasne. Nakon uvjerljive pobjede SNSD-a većina ostaje ista, a još jedan mandat na mjestu premijera imat će Radovan Višković.

U raspodjeli ministarskih mjesta u novoj vlasti posebno dobro bi mogli proći Stranka za BiH i Semir Efendić. Za svoju odluku da stane uz “osmorku” Efendić bi trebao dobiti dva ministarstva na nivou Federacije, a posebno je zainteresiran za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Suštinska promjena ili nastavak prethodne politike

Politički analitičar Adnan Huskić u razgovoru za Source.ba portal je rekao da je bilo kakva politika odmak od onoga što smo imali prethodnih osam godina na nivou FBiH.

"Pa imate vlast koja nije nikakve mjere uvela za ublažavanje ovakvih efekata inflacije koje imate u Bosni i Hercegovini i ovakvog rasta cijena. Imate vlast koja ništa ali apsolutno ništa nije uradila i svaka vlast vjerujte je bolja od ovakve. Dakle, da je ne znam ko sjeo na to mjesto biće bolji, a s obzirom da u onome što je izašlo u javnost imate makar neke socio-ekonomske mjere koje idu tragom toga od smanjenja nameta na rast pa imate još neke mjere kao što su ukidanje parafiskalnih nameta itd, imate već u tome dovoljno koraka koji će pomoći građanina", rekao je Huskić.

Naglašava da je Vlada Fadila Novalića za ovih osam godina "jedna potpuna katastrofa", te kako god bude radila "Osmorka" sa HDZ-om i njegovim koalicionim partnerima, "evidentno će raditi bolje nego prethodna vlast".

"Da li oni mogu puno fundamentalnih stvari promjeniti to je druga priča i to treba da sačekamo da vidimo, teško je to na nivou države i Federacije jer su tu aranžmani koji podrazumijeva etničke kvote i oni su sami po prirodi takvi da ne izbacuju baš najbolje politike jer je puno politike rezultat toga. Ja sam uvijek blago optimističan i imam uvijek određenu dozu rezerve prema svemu, međutim, mislim da će biti teško, stvarno se treba potruditi pa ne biti bolji od prethodne vlasti", govori Huskić.

Politički analitičar Enver Kazaz za naš portal kaže da se sudeći prema programu ili barem onom što je u javnost dospjelo kao nacrt programa rada nove vlasti, može reći da će doći do bitne promjene u odnosu prema institucijama države.

"Da bismo doživjeli pravu promjenu potrebno je da se promjeni i politička filozofija u Bosni i Hercegovini. Za očekivati je da će 'Osmorka' kao što je recimo radilo u Kantonu Sarajevo, uspjeti nametnutni novu filozofiju vlasti i HDZ-u", kazao je Kazaz. 

Sa nešto više od 5.500 glasova na premijersku poziciju

Nermin Nikšić je već obavljao funkciju predsjednika Vlade FBiH od 2011. do 2014. godine, a na ovim izborima predsjednik SDP-a osvojio je samo 5582 glasa.

Kazaz tvrdi da se Nikšić dok je bio premijer FBiH uhvatio u koštac sa mnogim problemima.

"Ono što je jasno je da je Vlada Nermina Nikšića napravila najviše kilometara autoputa, da je riješila mnoge socijalne probleme, da je riješila problem namjenske industrije", rekao je Kazaz.

Huskić ističe da je nebitno ko će biti na čelu Federacije.

"Ukoliko se može raditi na osnovu kolegijalnog odnosa unutar Vlade prema kojoj vi djelujete, te je potpuno onda svejedno ko je tačno na čelu, da li je neka jaka figura ili ne. Ne znam zaista, ne bih da licitiram sa imenima niti sa tim koliko je ko glasova, imate ljudi koji nisu nikada nikakve glasove dobili pa su sjedili u izvršnoj vlasti", zaključio je Huskić.

(A. Balićevac)
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.