28.11.2022. 13:04
0
Turska vojska uskoro spremna za kopnenu operaciju u Siriji
FOTO: Tanjug / AP
Turskoj vojsci potrebno je samo nekoliko dana da bude spremna za kopneni upad na sjever Sirije, a takva odluka mogla bi biti donesena na sjednici vlade u ponedjeljak, rekli su turski zvaničnici, pošto su turske snage bombardirale kurdsku miliciju preko granice, prenosi Reuters.


Haubice koje se svakodnevno ispaljuju iz Turske pogađale su mete kurdskih narodnih odbrambenih snaga poznatih kao YPG u protekoj sedmici, dok su borbeni avioni izveli zračne napade.

Eskalacija je došla nakon smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu prije dvije sedmice za koji je Ankara okrivila YPG miliciju.

YPG je negirao učešće u bombaškom napadu i povremeno je odgovarao na prekogranične napade minobacačkim granatiranjem.

- Oružanim snagama Turske potrebno je samo nekoliko dana da postanu gotovo potpuno spremne - rekao je jedan visoki zvaničnik, dodajući da su sirijski pobunjenički borci koji su saveznici Turske bili spremni za takvu operaciju samo nekoliko dana nakon bombe u Istanbulu 13. novembra.

- Neće se čekati dugo da operacija počne - rekao je on. "Zavisi samo od predsjednika koji će dati znak."

Turska je ranije pokrenula vojne napade u Siriji protiv YPG-a, smatrajući je krilom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nazivaju terorističkom grupom.

PKK je također negirala da je izvršila napad u Istanbulu, u kojem je šest osoba ubijeno na prometnoj pješačkoj aveniji Istiklal.

Predsjednik Turske, Tayyip Erdogan rekao je da će Turska pokrenuti kopnenu operaciju kada odluči da osigura svoju južnu granicu. On će predsjedavati sastankom vlade u 15:30 po lokalniom vremenu. 

- Sve pripreme su završene. To je sada politička odluka," rekao je drugi turski zvaničnik za Reuters, također zatraživši anonimnost uoči sastanka. 



(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.