28.11.2022. 21:57
0
Prodaje se najstarija špediterska kompanija u BiH: Za vrijeme Jugoslavije brojao 800 radnika
Interšped Tuzla odlučio je prodati 100 posto udjela u firmi Interšped Logistics Sarajevo. Odluku je donio Nadzorni odbor prošle sedmice. Interšped Logistics je kompanija sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti međunarodne i unutrašnje špedicije, transporta i skladišne logistike, piše Biznis Info.

Kompanija Interšped Logistic nastala je iz preduzeća Interšped d.d. Sarajevo, koje se ubraja u jedno od najstarijih privrednih društava u našoj zemlji.

Osnovana je 1948. godine, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jedino je domicilno društvo iz špediterske djelatnosti do 1952. godine.

Do 1948. godine na području ex Jugoslavije je egzistirala jedna državna špediterska firma Transjug Beograd, koja se decentralizuje osnivanjem preduzeća po bivšim republikama. Godine 1953. odlukom tadašnje vlade, Transjug na području R BiH posluje pod imenom Interšped.

U osamdesetim godinama prošlog vijeka, radni kolektiv je brojao 800 uposlenika.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka došlo je do osamostaljenja određenih dijelova i podružnica Interšpeda, u skladu sa „markovićevim“ privatizacijskim zakonima. Interšped d.d. Sarajevo je ostalo jedini pravni nasljednik.

Interšped d.d. Sarajevo je jedan nakon rata privatizovan i od 2007.godine društvo je u 100 posto privatnom vlasništvu dioničara.

Kompanija Interšped Logistics doo Sarajevo, osnovana je 2016. godine kao kćerka firme Interšped d.d. Sarajevo. U augustu 2017. Interšped Logistics doo preuzima kompanija Interšped Tuzla dd Tuzla, koja postaje 100% vlasnik.

Danas, Interšped Logistics d.o.o. Sarajevo, kompanija proistekla iz društva Interšped d.d., je pravi nasljednik kvalitete i svih vrijednosti proisteklih iz dugogodišnjeg poslovanja i iskustva.

Interšped Logistic Sarajevo lani je imao prihode od oko 2,2 miliona KM i poslovao je pozitivno uz dobit od oko 45 hiljada KM, prema poslovnoj bazi Bisnode.ba. Upošljavali su 47 radnika.

(A. Balićevac)

Interšped
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.