30.11.2022. 12:08
0
Epizoda Pripravnost u KS: Inspekcija na terenu, kazne za nepoštivanje mjera za pravna lica i do 5.000 KM
Nakon proglašenja epizode Pripravnost u KS, zbog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, nadležni kantonalni inspektori, te policija i uposlenici KJKP “Rad” kontinuirano provode aktivnosti propisane Planom interventnih mjera.

Uz asistenciju pripadnika MUP-a, kantonalna saobraćajna inspekcija provodi pojačane kontrole u zoni A. Radi se o općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža. Tu je zabranjeno kretanje automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju. Vozače se preusmjerava iz ove zone.

Epizoda Pripravnost u KS: Inspekcija upozorila 82 objekta

Nakon proglašenja epizode Pripravnost, Inspektorat urbanističko-građevinske, stambene i ekološke inspekcije KUIP-a pokrenuo je postupke inspekcijskog nadzora putem nadležne Kantonalne inspekcije zaštite okoliša i kantonalne urbanističko-građevinske inspekcije.

Inspekcija zaštite okoliša uputila je upozorenje za 82 subjekta koji se nalaze na Listi pravnih i fizičkih osoba. One u svojoj djelatnosti imaju emisiju zagađujućih materija u zrak da su obavezni primjenjivati odredbe Plana interventnih mjera od trenutka proglašenja epizode Pripravnost.

“U konkretnom slučaju, ova inspekcija kontroliše odredbu Plana kojom je propisano da su od trenutka proglašenja epizode Pripravnost sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije sa Liste, a koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, dužna smanjiti temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2 stepena Celzijusa. Te preći na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti. Navedeni pravni subjekti su upozoreni da, ukoliko se ne budu pridržavali Plan,a podliježu sankcijama, shodno odredbama čl. 60. u vezi čl. 41. Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo za koje je predviđena kazna u iznosu 1.000 do 5.000 KM za pravne subjekte (500 do 1.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu). Odnosno 500 do 1.000 KM za fizičku osobu – navode iz KUIP-a.

Pored navedenog, inspekcija trenutno prioritetno postupa po prijavama o spaljivanju otpada na otvorenom prostoru. Ili u postrojenjima koja nisu namijenjena za spaljivanje otpada.

Ovakva nedozvoljena postupanja se kažnjavaju.

Čišćenje i pranje saobraćajnica uz primjenu mokrog postupka

U ovom periodu i Urbanističko-građevinska inspekcija vrši pojačan nadzor nad svim objektima u izgradnji za koje je odobrenje za građenje donijelo resorno kantonalno Ministarstvo. Nadzor nad gradilištima i objektima u izgradnji za koje postupak odobravanja provode općine, vrše nadležni općinski urbanističko-građevinski inspektori.

Od proglašenja epizode Pripravnost, ekipe “Rad”-a intenzivirale su čišćenje i pranje saobraćajnica uz primjenu mokrog postupka kalcij-hloridom. Time se sprečava podizanje prašine u zrak, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.