1.12.2022. 19:31
0
EU će osigurati dodatnih 10 miliona eura podrške za Oružane snage BiH
Vijeće Evropske unije usvojilo je danas mjeru pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Ova odluka dio je napora EU na daljem jačanju sigurnosnog angažmana sa partnerima na zapadnom Balkanu i nadovezuje se na raniju podršku Evropske unije OSBiH, osiguranu kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu u novembru 2021. godine u vrijednosti od 10 miliona eura za deminerski bataljon OSBiH. Također i mjeru pomoći u vrijednosti od šest miliona eura najavljenu u junu 2022. godine za Balkanske medicinske snage (BMTF) i kontinuiranu podršku za EUFOR Althea za Oružane snage BiH, između ostalog i kroz obuku. 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, je kazao da je na Dan Oružanih snaga BiH EU odgovorila na zahtjev partnera u BiH, te najavila značajan novi paket podrške za Oružane snage BiH.  

- Zajedničke i multietničke Oružane snage BiH izvrstan su primjer zajedničke, funkcionalne organizacije u BiH i jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u državi. Podrška EU je važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH kao i za jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i na zapadnom Balkanu. Svima koji služe u Oružanim snagama BiH želim sretan Dan Oružanih snaga - izjavio je Sattler.

Nova mjera pomoći će finansirati nabavku terenske opreme, ključnih alata za vojnu inženjeriju i materijala za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) prijetnji.  

Ovu pomoć je zatražila ministrica vanjskih poslova BiH u junu 2022. godine. Kroz osiguranje odgovarajuće opreme, mjera pomoći će ojačati kapacitete brigade za taktičku podršku i OS BiH u cjelini. 

Pored toga, nova mjera pomoći će omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona na zahtjev NATO-a, bilo u okviru misije EU ZSOP-a ili operacija u formatima kao što su Ujedinjeni narodi, NATO, OSCE, te u konačnici doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva. 
 
Podsjećanja radi, mjera pomoći za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH, koju je Vijeće EU usvojilo 2021.godine, bila je prva mjera pomoći za oružane snage države partnera, dogovorena u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći, a radi se o pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura. 

S obzirom na to da prisutnost mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava i dalje predstavlja veliki problem za sigurnost BiH, te direktnu prijetnju stanovništvu i ozbiljno otežava oporavak nakon konflikta, mjera pomoći je namijenjena za podršku naporima na deminiranju. 

Prvi kontingent opreme je uručen ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću u julu ove godine od strane 27 ambasadora Političkog i sigurnosnog odbora (PSC), na čelu s predsjedavajućom EU PSC-a Delphine Pronk. 

Prva isporuka je obuhvatila 150 detektora metala. 

Ovom mjerom pomoći je također predviđena nabavka 34 transportna i 34 sanitetska vozila za Oružane snage BiH, čija je isporuka planirana u 2023. godini. 

Mjera pomoći za podršku Balkanskim medicinskim snagama (BMTF) su osnovane kao regionalna inicijativa koja okuplja šest država – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju, s ciljem pružanja brzog i djelotvornog odgovora na katastrofe u državama ili regijama, upotrebom postojećih vojno-medicinskih kapaciteta država učesnica. 

U junu 2022. godine, Vijeće je u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) usvojilo mjeru pomoći u vrijednosti od šest miliona eura za Balkanske medicinske snage (BMTF). 

Mjera pomoći će podržati izgradnju kapaciteta BMTF-a nabavkom potrebne opreme i materijala za sanitetske jedinice Oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, koje učestvuju u BMTF-u.  

U tom kontekstu, mjera za cilj ima jačanje vojno-medicinskih kapaciteta ove regije i napora civilne pomoći, te u konačnici da doprinese regionalnoj saradnji i koheziji. 

Kako bi se postigao navedeni cilj, mjera pomoći će finansirati: sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice prema standardima „role 2”, laboratorijsku opremu i potrepštine, te informatičku i komunikacijsku opremu. 

Pomoć je u ime BMTF-a zatražila Republika Sjeverna Makedonija u aprilu 2022. godine, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.