2.12.2022. 15:25
0
Tužilaštvo BiH: Pakistanac naplaćivao do 4.500 eura za krijumčarenje migranata
Tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigla je optužnicu protiv tri osobe zbog organizovanog krijumčarenje migranata.

Optužnica je podignuta protiv Allaha Dite, zvanog “Raya Bayi. Koji je rođen 1981. godine u Kašmiru u Pakistan, državljanina Pakistana, koji se nalazi u pritvoru. Te protiv Nihada Jusića, zvanog “Nino” rođenog 1982. godine u Sarajevu, državljanina BiH. I Aladina Vajzovića zvanog “Vajzo”, rođenog 1989. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

“Optuženi se terete da su, optuženi Dita, na području Bosne i Hercegovine, organizirao skupinu ljudi. Kojoj su pristupili optuženi Jusić i Vajzović. Kao i druge njima poznate osobe, a radi izvršenja kaznenih djela krijumčarenja migranata. I ostvarivanja nezakonite imovinske koristi”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Dita, organizirao krijumčarenja većeg broja osoba, uglavnom državljana Pakistana i Bangladeša. Koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH niti zakonit ulazak na područje zemalja EU i Šengen zone. Dodaje se da su nakon toga optuženi Jusić i Vajzović. Sa taksi vozilima, vršili prijevoz krijumčarenih migranata sa područja Sarajeva. Na područje u blizini granice BiH i Republike Hrvatske. Uglavnom na skrivena područja u blizini rijeke Save, odakle je vršeno ilegalno prebacivanje migranata iz BiH u Hrvatsku, te dalje u zemlje EU.

Podsjeća se da je to protivno članu 6 Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

“Istragom je utvrđeno da je organizator, u najmanje dva navrata u proljeće ove godine. Za nezakonitu naknadu od 3.500 do 4.500 eura po osobi. Organizirao krijumčarenje većeg broja osoba, ilegalnih migranata, preko teritorije BiH, prema zemljama EU”, navodi se u saopštenju.

Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka. Te prilaganjem oko 40 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za kaznena djela- Organiziranje grupe. Ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata i kazneno djelo -Krijumčarenje Ijudi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.