2.12.2022. 16:46
0
Dom naroda FBiH: Evo koliko delegata imaju SDA i DF, a koliko "Osmorka"
Izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH u skupštinama kantona okončan je danas nakon što su i posljednja četiri kantona uradila svoj posao, i to posljednji dan roka.

Nastavke konstituirajućih sjednica tako su danas održale skupštine Kantona Sarajevo, Livanjskog kantona, Zeničko-dobojskg kantona i kao posljednja Unsko-sanskog kantona.

Preostalo je da CIK izvrši žrijebanje tamo gdje je bio jednak broj glasova za kandidate, zatim da utvrdi rezultate izbora, te izvrši preraspodjelu mandata u slučajevima kada u pojedinim kantonalnim skupštinama nije bilo izabranih zastupnika iz reda konstitutivnih naroda i reda ostalih koji su iz tih kantona trebali ići u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz svih deset kantona izabrano je ukupno 21 delegat iz reda bošnjačkog naroda, i to iz "Osmorke" deset, a iz ostalih stranaka, odnosno SDA i DF-a i jednog nezavisnog iz TK je 11 s tim da bi SDA trebala dobiti još jednog delegata iz Bosansko-podrinjskog kantona odakle bi se trebao jer u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema delegata iz reda ovog naroda.

Jedan delegat iz bošnjačkog naroda iz Skupštine Livanjskog kantona bit će izabran žrijebom u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine između kandidata SDA i SDP-a.

Iz reda srpskog naroda izabrano je 17 delegata, od čega šest iz SDP-a, SNSD-a dva, DF-a tri, dva iz HDZ-a i njihove koalicije, i po jedan iz Srpske snage i Srpskog jedinstva u Livanjskom kantonu, te po jedan iz SDA i Naše stranke u Kantonu Sarajevo.

Bit će organizovan žrijeb za izbor jednog delegata iz reda srpskog naroda u Bosansko-podrinjkom kantonu.

Iz reda hrvatskog naroda izabrano je 20 delegata, i to iz HDZ-a BiH 11, iz HDZ-a 1990 tri, po jedan iz Pomak-a, SDP-a, Za nove generacije, NES-a, NiP-a i BNS-a Goražde.

Žrijebom će biti izabrana dva delegata iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosankog kantona i jedan iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz reda ostalih iz deset kantonalnih skupština izabrana su četiri delegata, i to iz dva iz DF-a, jedan iz SDP-a i jedan iz Naše stranke.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.