6.12.2022. 20:45
1
Begić: "Udar na CIK BiH ravan je razoružavanju Teritorijalne odbrane BiH od strane JNA neposredno prije agresije"
Socijaldemokratska partija jučer je najavila da će zajedno sa koalicionim partnerima SNSD-om i HDZ-om nastojati promijeniti članove u aktuelnom sazivu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH). Kao što je poznato, aktuelni saziv CIK-a BiH je već dugo na meti Dragana Čovića i Milorada Dodika i izabran je suprotno njihovoj volji, a u suglasnosti sa opozicionim strankama iz RS-a.

Na ovu informaciju reagovao je Zlatan Begić iz Demokratske fronte (DF-a) koji je to uporedio sa izuzimanjem oružja Teritorijalnoj odbrani BiH neposredno pred agresiju.

"Najava SDP-ovog udara na Centralnu izbornu komisiju u sadejstvu sa SNSD-om i HDZ-om (ostaje da se vidi kako su naumili to da izvedu!) ravna je izuzimanju oružja teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine od strane JNA neposredno prije agresije.

Jednom smo, kroz komplikovane procedure odlučivanja, gospodu Dodika i Čovića uhvatili na krivoj nozi i jedva preduprijedili crni scenario koji se pripremao upravo preko CIK-a, a koji je tada bio pod apsolutnom političkom kontrolom navedene gospode kao glavna institucionalna alatka za ono što su planirali (u javnosti poznato kao “Plan B”, “Plan C” i sl.).

I tada je SDP “gledao sa strane”, pola njihovih zastupnika nije glasalo za CIK u novom sazivu, kao i čitava “principijelna” Naša stranka (bili su “suzdržani” iako je to značilo isto što i “protiv” novog saziva, tj. faktički su bili ZA da CIK i dalje ostane privatna institucija Dodika i Čovića u nezakonitom sastavu, međutim nakon što je bilo jasno da će odluka proći i bez njih - neki su licemjerno tražili ponovno glasanje, dok su drugi - skoro svi - ostali pri svom stavu).

Tada je to (neupućenim!) izgledalo kao puka površnost i neumjereno politikanstvo, neinformiranost (pa i glupost!), ali danas možemo da vidimo da to stanje traje, odnosno da ima karakteristiku kontinuiteta. Taj kontinuitet mu daje obilježje koncepta, mada i glupost može da bude beskonačna tj. da ima svoj kontinuitet.

Vodite računa šta radite, to nije stvar za igranje!", poručio je Begić.

Podsjetimo da se promjeni sastav CIK-a suprotstavio se i Irfan Čengić (SDP), novi delegat u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH.

"Kada je u pitanju zamjena CIK-a lično ne smatram da ima ikakve potrebe, iako CIK ne radi posao kako bi trebao da radi, ne možete porediti ovaj sastav CIK-a sa onim prethodnim koji je bio apsolutno politički motivisan i koji je radio protiv interesa države BiH", poručio je ranije Čengić.


(Patria / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.