8.12.2022. 9:28
0
BiH je odlučna da riješi slučaj Trgovske gore
FOTO: RTRS
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naglasio je da se neće odustati od toga da se Hrvatska zaustavi u izgradnji odlagališta nuklearnog otpada.

Jedan u nizu aktuelnih problema Bosne i Hercegovine vezan je za bojazan od skladištenja radioaktivnog otpada u Hrvatskoj uz granicu s našom zemljom na lokalitetu Trgovske gore. Političari dviju zemalja dugo izbjegavaju bilo kakav ozbiljniji kontakt, pa je teško očekivati da će problem uskoro biti riješen.

Miroslav Drljača, načelnik Opštine Novi Grad, izrazio je zadovoljstvo povodom jučerašnjeg sastanka koordinacionog tijela u ovoj lokalnoj zajednici koja je najpogođenija hrvatskim planom da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško.

Jučerašnji sastanak nazvao je nastavkom aktivnosti i tvrdi da nema stajanja u rješavanju ovog problema.

Predložili smo da se svih 13 opština u slivu Une uključi u rješavanje problema, rekla je Srebrenka Golić

- Na sastanku su prisustvovali članovi i pravnog i ekspertskog tima. Na osnovu svih dokumenata koji su doneseni, krenulo se u pravcu rješavanja finansiranja, odnosno plana aktivnosti na završetku određenih terenskih ispitivanja. Naša strana ne zaostaje za Hrvatskom, kazao je on.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naveo je kako je ovo veoma važno pitanje i to zbog zdravlja ljudi i očuvanja zdrave životne sredine.
- Nećemo odustati od naše namjere, a ona je potpuno jasna, da onemogućimo Hrvatsku da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokalitetu Čerkezovac, kazao je on.

Košarac je istakao da postoje politički okvir i novac za rješavanja ovog problema.

- Definisali smo pravnu strategiju djelovanja ukoliko do toga dođe. Na prijedlog Milorada Dodika, Predsjedništvo BiH je donijelo zaključak kojim se obavezuju sve institucije da daju doprinos da se Hrvatska onemogući u izgradnji takvog odlagališta, rekao je Košarac.

On vjeruje da će Predsjedništvo BiH održati tu politiku.

Sastanku je prisusutvovao i član ekspertskog tima iz BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević.

- Plan je da što prije krenemo kako ne bismo zaostajali jer je Hrvatska već dosta uradila. Sredstva su obezbijeđena. Dogovoreni su sastanci na kojima će biti institucije zadužene za ispitivanje tla, određivanje nultog stanja radioaktivnosti, hidrogeološke radove, kazao je on.

Sastanku je prisustvovala i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

- Drago mi je što je gospodin Košarac preuzeo ovaj resor. Njegovim dolaskom data je druga dimenzija jer su se priključile i ostale opštine iz Federacije i Republike Srpske, kazala je Golić.

Nije pogođena samo opština Novi Grad, u pitanju je 13 opština koje su u slivu Une.

- Ja očekujem aktivizam načelnika u svim opštinama. Na ovom sastanku smo predložili da se i finansijski uključi svih 13 opština da pokažu da su voljne da se ovdje ne gradi odlagalište, rekla je ona.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.