8.12.2022. 12:23
0
Schmidt: Svaki građanin se mora osjećati sigurno na svakom pedlju ove zemlje
“Svaki građanin se mora osjećati sigurno na svakom pedlju ove zemlje. Institucije za provođenje zakona trebaju osigurati zaštićeno i sigurno okruženje”, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt, komentarišući napad na pravoslavnu Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru.

“Očekujem brzo provođenje istrage i procesuiranje odgovornih za ovaj grozan i sramotan napad. Pozivam nadležne institucije da javnosti prezentuju svoja saznanja o ovom i drugim napadima. Napadima koji su se dogodili tokom ove godine”, izjavio je Schmidt.

Izrazio je punu podršku sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima u Mostaru koji su, kako je rekao, neodvojivi dio duše toga grada. Pozvao je također i lokalne organe vlasti da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se u Mostaru zaustavio vandalizam.

“Umjesto toga, ovaj grad bi trebao predstavljati ono što je najbolje u BiH. Toleranciju, međusobno poštovanje i prosperitet za sve njene građane. Moraju se građani osjećati sigurno”, izjavio je Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjetimo, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru sinoć je ponovo opljačkana, devastirana. I pokidani su svi kablovi od električne energije, rekao je starješina Saborne crkve Duško Kojić.

Istaknuo je da strahuje za za svoju, kao i sigurnost zajednice i ovog svetog hrama.

Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić i sveštenstvo u suzama obilaze svaki ćošak ove bogomolje koja godinama pokušava da se izdigne iz pepela.

Kojić je rekao da su opljačkani svi kablovi iz Saborne crkve i da je šteta neprocjenjiva.

(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.