8.12.2022. 16:45
0
Organizacija SOS Dječija sela u BiH predstavila rezultate rada tokom 28 godina djelovanja u BiH
28 godina djelovanja SOS DS BiH
28 godina djelovanja SOS DS BiH
28 godina djelovanja SOS DS BiH
28 godina djelovanja SOS DS BiH
28 godina djelovanja SOS DS BiH
Organizacija SOS Dječija sela u BiH tokom događaja „Predstavljanje 28 godina doprinosa SOS Dječijih sela u BiH – partnerstva za budućnost“ predstavila je rezultate rada i ključnih strateških pravaca, kao i Preporuka za unapređenje socio-ekonomske integracije mladih.
Događaj su svojim prisustvom i obraćanjem podržali prijatelji i partneri organizacije - predstavnici državnih institucija, centara za socijalni rad, međunarodnih organizacija, ambasada, akademske zajednice i korporativnog sektora. 

Gotovo tri decenije SOS Dječija sela u BiH rade na poboljšanju socijalne slike društva, pomažu najranjivijim kategorijama te svoju ekspertizu uvijek stavljaju na raspolaganje lokalnim zajednicama u kojima djeluju. Zahvaljujući podršci naših posvećenih partnera osigurali smo sretno odrastanje i uspješno osamostaljivanje generacija djece, zajedno smo sačuvali biološke porodice od razdvajanja, kontinuirano smo radili na unapređenju znanja i vještina mladih ljudi pripremajući ih za tržište rada, a kroz brojne aktivnosti podržavali smo zdravi rast i razvoj djece istovremeno jačajući kapacitete roditelja. Ovaj događaj bio je prilika da izrazimo zahvalnost našim najznačajnijim partnerima te da javnosti prikažemo sveobuhvatne dosadašnje rezultate i strateške pravce“, izjavio je nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija.

Austrijska ambasada i Austrijska razvojna agencija do sada su u kontinuitetu podržavali aktivnosti organizacije SOS Dječijih sela u BiH. Podrška međunarodnih organizacija, partnera i donatora je veoma važna, ali uz to je potrebna i saradnja sa lokalnim organizacijama i državnim institucijama u BiH. Današnji događaj je šansa da se SOS Dječija sela u BiH povežu sa predstavnicima državnih i lokalnih institucija u BiH kako bi izgradili snažno partnerstvo za budućnost. Ova djeca će biti nositelji promjena sutrašnjice. Hajde da budemo dio ovog putovanja“, istakao je Dominik Urak, zamjenik ambasadorice Austrijske ambasade u Sarajevu.

Tokom svog obraćanja Ivana Prvulović, ministrica Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo izjavila da je organizacija SOS Dječija u BiH pouzdan partner ministarstva više od dvije decenije te da djecu bez roditeljskog staranja iz KS, posredstvom kantonalnog centra za socijalni rad, s punim povjerenjem smještaju u SOS Dječija sela.

Saradnja sa SOS Dječijim selima u BiH, za nas kao kompaniju predstavlja puno više od partnerstva. Zahvaljujući predanosti i istinskoj posvećenosti naših prijatelja iz SOS Dječijih sela već devet godina imamo priliku biti dio jedne iskrene i pozitivne priče. Ulaganje u mlade, njihov razvoj i bolju budućnost bez predrasuda bilo koje vrste nema alternative i jedan je od ključnih faktora razvoja našeg društva u cjelini. Ovom prilikom želim da pošaljem poruku da je investicija u nove generacije iznimno važna za  našu budućnost,  i mi kao kompanija nastojimo da u saradnji sa ostalim partnerima sudjelujemo u zajedničkoj misiji gdje nijedno dijete ne treba odrastati samo. Udružujući se kroz različite sektore možemo doprinijeti omogućavanju jednakih prava, prilika i mogućnosti za svu djecu i mlade. Dodatno smo usmjereni  na njihovo  osnaživanje i pronalaženje njihovog mjesta kako  na tržištu rada tako i u društvu u cjelini“, istakao je Edin Ibrahimović, direktor operacija trgovačkog lanca Bingo. Bingo ostaje posvećen saradnji sa SOS Dječijim selima i u narednom periodu  duboko svjesni činjenice da je porodica nukleus našeg društva i da na mladima svijet ostaje. 

Partnerstvom sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, organizacija je doprinijela i usvajanje Zakona o hraniteljstvu i uspostavljanju sistema hraniteljstva te radi na uvođenju novih servisa u cilju jačanja procesa deinstitucionalizacije, što je imeđu ostalog rezultiralo  saradnjom i na pripremi Prijedloga zakona o socijalnim uslugama FBiH. 

SOS Dječija sela u BiH, sa aspekta Ministarstva, oni predstavljaju organizaciju koja je na najbolji način pomirila teoriju i praksu s obzirom na to da je ovo osnovno načelo djelovanja u najboljem interesu djeteta. Ministarstvo apsolutno podržava aktivnosti i djelovanja SOS Dječijih sela u BiH i moram priznati da smo u zadnjih pet-šest godina ostvarili izuzetnu suradnju, posebice u segmentu pripremanja normativnih okvira za uređivanje sistema socijalnih usluga u FBiH gdje su nam SOS Dječija sela u BiH bili jedan od ključnih partnera i sugovornika u tim aktivnostima,“ rekao je pomoćnik ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Miroslav Jurešić.

Organizacija SOS Dječija sela u BiH danas pruža brigu o 196 djece i mladih, a kroz Program jačanja porodica podržava 341 socijalno ugroženu porodicu. Više informacija o načinima kako podržati rad organizacije možete saznati na web stranici www.sos-ds.ba.  
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.