9.12.2022. 17:46
0
Završena kampanja '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'
Panel sesijom „Šta građani i građanke misle i znaju o seksualnom nasilju i uznemiravanju”, održanoj danas u Sarajevu, u HUB387, završena je kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

UN Women BiH je ovogodišnju kampanju, u saradnji sa pratnerima i uz podršku Švedske, realizovao pod motom #isključimoseksualnonasilje, uz poruke #neznačine i #prepoznajidjeluj.

Panelistice su na završnom događaju razgovarale o značaju prepoznavanja, prevencije i sankcionisanja seksualnog nasilja i uznemiravanja, koji su široko rasprostranjeni, a često neprepoznati i nesankcionisani u bh. društvu.

Između ostalog, istaknuto je koliko je važno da mladi na vrijeme nauče prepoznati različite forme seksualnog nasilja i uznemiravanja, ali i kako cijelo društvo treba osvijestiti da se visoki procenat nasilja može smanjiti ukoliko se osigura adekvatan pravni okvir.

Tokom panela skrenuta je pažnja i na važnost usklađivanja entitetskih krivičnih zakona sa Istanbulskom konvencijom, u kontekstu definisanja djela silovanja i seksualnog uznemiravanja.

- Razgovarati o seksualnom nasilju je teško za mnoge od nas. Može biti stigmatizirajuće i neugodno, i nešto o čemu ne želimo razgovarati u javnosti. Ali samo kada je ova tema dio javne agende, vidljiva u medijima, prisutna u školama, možemo nešto učiniti u vezi s tim... -  rekla je Eva Smedberg, šefica Odjela razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske u BiH.

Istovremeno, Amna Muharemović, programska specijalistkinja pri UN Women BiH, kazala je kako je u sklopu ovogodišnje kampanje razgovarano s donosiocima odluka o tome kako unaprijediti postojeće zakone o seksualnom nasilju i poboljšati njihovu implementaciju.

U pet bh. gradova susreli smo se sa građanima i građankama, te im uz podršku naših partnera približili mehanizme zaštite, postojeći zakonski okvir i usluge koje su dostupne ženama koje su preživjele nasilje. Žene, djevojke i djevojčice zaslužuju život bez bilo kojeg oblika nasilja, a posebno seksualnog - poručila je ona. 

Publici, koju su činili srednjoškolci/ke i studenti/ce, psiholozi/ginje i pedagozi/ginje iz srednjih škola, fakultetski profesori/ce, influenseri/ke, te predstavnici/e nevladinih organizacija i međunarodne zajednice, predočeni su i rezultati ankete o tome koliko građani i građanke znaju o seksualnom nasilju i uznemiravanju.

Rezultati ovog malog nenaučnog istraživanja pokazali su da ispitanici/e uglavnom seksualno nasilje posmatraju kao privatni problem; da je niska razina informiranosti o učestalosti nasilja; kao i da postoji ograničeno razumijevanje razlike između seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, saopćili su organizatori.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.