9.12.2022. 22:09
2
Nikšić priželjkuje Schmidtovu intervenciju: "Niko nije očekivao ovakvu situaciju"
Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da bi odmah mogao otkazati sutrašnji sastanak u Banja Luci sa Miloradom Dodikom i SNSD-om da je postavljen uslov "uzmi ili ostavi".

"Vrlo jasni smo i mi i on, da je konačno vrijeme da probamo sarađivati, a ne da se gledamo preko barikada. Da probamo sarađivati na nivou entiteta. Oni misle da treba jačati entitet, a mi državu ali te stvari možemo ostaviti po strani", kazao je Nikšić. 

Dodik je i danas ponovio tri uslova za vlast i koalicione partnere gasovod prema Srbiji, Buk Bijela, aerodrom Trebinje. 

Ističe kako ne ulaze u vlast da "ispunjavaju želje bilo kome".

"Mi želimo da radimo, da poštujemo građane ove zemlje. Možda će im SDA to odmah isporučiti, ali od nas ne mogu očekivati da izdamo interese građana. Što je nadležnost država treba da odlučuje država. Dodik je rekao da je spreman da pravimo zajedničke investicije. Državna investicija u kojoj će učestvovati entiteti", kazao je. 

Na pitanje Senada Hadžifejzovića mogu li napraviti državnu vlast HDZ-SDA-SNSD Nikšić je rekao da bi moglo. 

Kategorično je odbio opciju da sa SDA pravi vlast. 

"Ja vjerujem da ima ljudi u SDP-u koji hoće. Izgleda primamljivo, ovamo je osam partija pa se to dijeli, ovamo je puno manje pa će više pripasti", kazao je Nikšić. 

Nije mu prihvatljiv ni scenario različite vlasti na nivou države i FBiH, ali smatra da toga neće ni doći posebno imajući u vidu i stav HDZ-a da neće razgovarati sa SDA. 

Nikšić je kazao kako mu SDA nije zvanično ponudila mjesto federalnog premijera niti je bilo stranačkih sastanaka.

"Napravili smo jedan projekat (trojka i partneri) – mi smo najjači u tom projektu to bi sad bila klasična prevara. To ne ide", dodao je. 

Kada je riječ o situaciji u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH gdje SDA ima 12 delegata i jedina može predložiti listu za predsjednika/potpredsjednika FBiH Nikšić je kazao kako će biti protiv toga da se podrži ta lista.  

"To će odlučiti osmorka, ali ja ću biti protiv toga. Ako mi izglasamo čovjeka iz SDA u rukovodstvo FBiH od njega zavisi premijer i sastav Vlade". 

Nikšić ne krije da priželjkuje intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Ovo je nešto o čemu će morati razmisliti i ured visokog predstavnika. Odluka koju je donio 2. oktobra je nedorečena. Odluka je ostavila jedan prostor i situaciju koju niko nije očekivao. Može da donese odluku kojom će riješiti pitanje blokade. Ili postoji alternativa da ovo sve ostane još četiri godine", dodao je Nikšić. 

 

(Patria / Aldina R.) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.