12.12.2022. 15:22
0
Turci će održavati bh. tenkove i oklopne transportere
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić potpisao je danas ugovor o nabavi rezervnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH, koje će provoditi kompanija vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare.

U ime kompanije ASFAT, ugovor je potpisao glavni ravnatelj kompanije Esad Akgun, u nazočnosti ambasadora Republike Turske u BiH Nj.E. Sadika Babüra Girgina, turskog vojnog izaslanika u BiH brigadira Mustafe Sitkija Tatara i ostalog osoblja kompanije ASFAT.

“Uvijek smo spremni pomoći Oružanim snagama BiH i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Vrijednost ovog ugovora nije samo u tome što će OS BiH dobiti rezervne dijelove i uslugu održavanja ove tehnike, već je značaj i u tome što će tehničari OS BiH moći nadgledati cijeli proces te biti i sami obučeni za dalje održavanje svojih oklopnih transportera i tenkova”, rekao je tim povodom ambasador Girgin.

Ministar Podžić je ovom prilikom istaknuo veliki značaj uspješne saradnje BiH i Republike Turske, a posebno ministarstava odbrane dvaju zemalja. On se posebno zahvalio na kontinuiranoj pomoći u školovanju kadrova OS BiH na turskim vojnim školama.

“Sa tvrtkom ASFAT već smo radili na održavanju naših helikoptera, a drago mi je da ovim ugovorom rješavamo i pitanje održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH. Republika Turska nam značajno pomaže u postizanju i održavanju NATO standarda u OS BiH i velika joj hvala na tome,“ zaključio je ministar Podžić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavu i logistiku Borislav Jezeraškić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić sa saradnicima.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.