13.12.2022. 13:40
0
Procurio tekst EU prijedloga za sporazum između Kosova i Srbije, evo o čemu se radi
Tekst za koji se vjeruje da je predloženi "Osnovni sporazum između Kosova i Srbije", objavio je portal Koha Ditore, a dokument je stranama dostavljen još u avgustu.

U međuvremenu su visoki EU dužnosnici rekli da je isti prijedlog ažuriran i da je sada to prijedlog svih 27 zemalja članica EU. Izvori za portal Koha Ditore istakli su da je dostavljena verzija bez ažuriranja koja su napravljena u međuvremenu, ali da nije bilo promjena u glavnim tačkama i idejama, prenosi Avaz. 

U nastavku tekst u cjelosti:

Osnovni sporazum između Kosova i Srbije 

Visoke ugovorne strane; Svjesni svoje odgovornosti za očuvanje mira; Predani doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i sigurnosti u Evropi;

Shvaćajući da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta, kao i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslova mira;

Polazeći od historijskih činjenica i ne prejudicirajući različita stajališta stranaka o temeljnim pitanjima, uključujući i pitanje statusa;

Sa željom stvaranja uslova za saradnju stranaka na dobrobit građana,

Dogovoreno je sljedeće:

Članak 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava.

Obje strane međusobno će priznavati relevantne dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

Članak 2

Obje strane će se voditi svrhom i načelima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih naroda, posebno onima o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti, pravu na samoodređenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacija.

Članak 3

U skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda, stranke će svaki nesporazum između sebe rješavati isključivo mirnim putem i suzdržavat će se od prijetnje silom ili upotrebe sile.

Članak 4

Stranke polaze od pretpostavke da nijedna od ove dvije ne može zastupati drugu stranu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njezino ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

Članak 5

Obje strane podržavat će svoje težnje da postanu članice Evropske unije.

Članak 6

Iako ovaj temeljni sporazum predstavlja važan korak normalizacije, obje strane će s novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, a koji će dovesti do pravno obvezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Strane su saglasne produbiti saradnju u budućnosti u područjima ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, odnosa u pravosuđu i provedbi zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite okoliša, nestalih osoba i drugih područja sličnih kroz postizanje konkretnih dogovora

Članak 7

Obje strane su predane postizanju konkretnih dogovora, u skladu s relevantnim instrumentima Vijeća Europe i korištenjem postojećih europskih iskustava, kako bi se osigurala odgovarajuća razina samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga u neka specifična područja, uključujući mogućnost financijske pomoći iz Srbije i kanale direktne komunikacije srpske zajednice s Vladom Kosova.

Strane će formalizirati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i osigurati visoku razinu zaštite srpske vjerske i kulturne baštine, u skladu s postojećim europskim modelima.

Članak 8

Strane će razmijeniti stalne misije. Oni će biti smješteni u dotičnom sjedištu vlade.

Praktična pitanja vezana uz raspoređivanje misija bit će posebno obrađena.

Članak 9

Obje strane ističu predanost EU-a i drugih donatora stvaranju posebnog paketa financijske pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druga ključna područja.

Članak 10

Stranke će osnovati zajedničku komisiju, kojom će predsjedati EU, za praćenje provedbe ovog sporazuma.

Obje strane potvrđuju svoju obvezu provedbe svih dogovora dijaloga iz prošlosti.  

(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.