14.12.2022. 10:30
0
Escobar: Ako Otvoreni Balkan ne ispunjava dva uslova, povlačimo svoju podršku
FOTO: N1
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar doputovao je u region i tokom te posjete srešće se sa brojnim zvaničnicima. Pored krize na Kosovu, jedno od glavnih pitanja o kome će Escobar razgovarati jeste i Otvoreni Balkan, inicijativa koju SAD podržavaju.

Međutim, ta inicijativa izaziva bojazan u dijelu političkih krugova, posebno u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. 

U intervju za RSE Escobar se dotakao i tog pitanja.

Escobar tvrdi da će SAD podržavati Otvoreni Balkan sve dok ispunjava dva uslova.

„Prvi je da zbližavaju sa Evropom i da nisu u sukobu sa bilo kakvim od vaših evropskih obaveza pod Berlinskim procesom ili bilo kojim drugim procesom koji vodi Evropa. A drugo, da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu da se pridruže kao punopravni članovi. Do sada se Otvoreni Balkan kvalifikuje pod oba ova kriterijuma. U slučaju da ne ispuni bilo koji od ovih uslova, mi ćemo apsolutno povući svoju podršku Otvorenom Balkanu“, istakao je Escobar. 

Na konstataciju novinara RSE da se čini da u crnogorskom parlamentu nema podrške za ovo pitanje, te da li smatra da to može dalje da doprinese destabilizaciji naše zemlje, Escobar
ističe da ne misli.

„Ne, ne mislim. Jer… Da budemo jasni, inicijativa „Otvoreni Balkan“ koristi postojeći trend regionalne integracije. COVID je ubrzao ovaj trend integracije u regionu jer ljudi nisu mogli
da putuju avionima, putovali su automobilima, i više su putovali automobilima u regionu.

Mogli ste da vidite ljude iz Srbije kako putuju na obalu u Albaniji. Mogli ste da vidite albanskog biznismena koji više poslovao u Beogradu, išao je tamo da se vakciniše. Vidjeli ste veoma važne energetske i transportne veze između Sjeverne Makedonije i ostatka regije. Tako da se to već dešava. Pitanje je kako to stvara momenat za ukidanje barijera za slobodnu trgovinu? I zato, bilo da se radi o Berlinu, Otvorenom Balkanu, CEFTA-i, RCC ili zajedničkom regionalnom tržištu, mi sve to podržavamo“, poručio je Escobar.


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.