14.12.2022. 19:02
0
SNSD odustao od Ministarstva vanjskih poslova, Osmorka će dobiti četiri ministarstva ?
Predstavnici stranka Osmorke, HDZ-a i SNSD sutra će potpisati sporazum o formiranju državne vlasti. Potpis će se, kako saznajemo, desiti u zgradi Parlamenta BiH.

Potpisat će ga Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a koji predstavlja Osmorku, Dragan Čović (HDZ) te Milorad Dodik (SNSD).

Nakon toga bi vrlo brzo trebale uslijediti i druge procedure oko formiranja Vijeća ministara BiH. Poznato je da je kandidat za predsjedavajuću Borjana Krišto (HDZ), a nju će morati delegirati Predsjedništvo BiH.

Što se tiče raspodjele ministarstava, sutra bi trebala biti definirana i konačna raspodjela.

Izvjesno je da će SNSD imati Ministarstvo finansija, ali je, kako je Raportu rečeno, Dodik odustao od Ministarstva vanjskih poslova na kojem je insistirao. Pored toga, ranije je rečeno da je HDZ pristao da uz predsjedavajućeg ima još dva ministarstva. To bi značilo da će Osmorka imati četiri ministrastva.

U trenutnom Vijeću ministara, SDA-DF imaju tri ministarstva piše Raport.

Zanimljivo je i da je Milorad Dodik pristao potpisati sporazum, što je ranije odbijao.

“Na pada mi napamet da išta potpisujem. Nemam namjeru potpisivati sporazume, napravit ćemo dogovor”, rekao je Dodik nedavno.

Ipak, kako nam je rečeno, Dodik je pristao da stavi i svoj potpis tokom sastanka koji se nedavno održao u Banjoj Luci. Tu su načelno dogovoreni principi za formiranje vlasti.


(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.