29.12.2022. 9:59
0
Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu: Evo na kojem mjestu je Bosna i Hercegovina
Na listi najsrećnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mjesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osjećajem blagostanja i snažan osjećaj međusobnog povjerenja i podrške.

„Izvještaj o svjetskoj sreći za 2022. otkriva svjetlost u mračnim vremenima. Pandemija je donijela ne samo bol i patnju, već i povećanje društvene podrške i dobročinstva. Dok se borimo protiv bolesti i rata, od suštinskog je značaja da se sjetimo univerzalne želje za srećom i sposobnosti pojedinaca da se udruže“, navodi se u zaključku.

Kako bi odredili najsrećniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vijek, zatim sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije, kao i nivo korupcije, piše World population review.

Ispostavilo se da su prvih sedam najsrećnijih zemalja na svijetu sve zemlje sjeverne Evrope. Finska je uzela prvo mjesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocjenom 7.842 (od 10).

Nakon Finske slijede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova.

Najmanje srećna zemlja na svijetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mjestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Među posljednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Što se naših krajeva tiče, najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mjestu, i to je manje-više očekivano, a zanimljivo je da je sljedeća – Srbija. Ove godine je na 48. mjestu, dok je Hrvatska pala na 59. mjesto.

Bosna i Hercegovina je na 63. mjestu, slijede Crna Gora i Sjeverna Makedonija na 71. odnosno 92. mjestu.

Rumunija je na 45. poziciji, Mađarska 52, Bugarska 86., a Albanija 91.

Inače, prošle godine Slovenija je bila na 22. mjestu, Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Severna Makedonija 89.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.