5.1.2023. 16:00
2
Oglasila se Sebija Izetbegović: Kaže da ne napušta KCUS, spomenula i diplomu te najavila tužbe protiv medija
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović oglasila se saopćenjem za javnost, a povodom postupka koji je otvorena i protiv nje zbog sukoba interesa. Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti i bez intervencija.

“U dijelu bh. medija o meni se gotovo svakodnevno plasiraju insinuacije i niestine. To se u pravilu radi na način da se informacije uopće ne provjeravaju, niti se prije objave tekstova traže moje izjave, iako novinarska načela i profesionalni standardi nalažu da se zatraži stav ili izjava druge strane.

Posljednjim primjerima javnost je svjedočila u proteklim danima, kada se na osnovu potpune izmišljotine u dijelu medija napravila tema o mom napuštanju pozicije direktorice KCUS-a, iako je jedina istina da koristim godišnji odmor. Da su autori takvih tekstova željeli istinu, vrlo jednostavno su mogli prije objave provjeriti o čemu je riječ, a ne obmanjivati javnost.

Slično je i sa nizom tekstova koji se odnose na navodni sukob interesa i zlonamjerne neistine u vezi sa mojom akademskom karijerom.

Svjesna da demantijem mogu umanjiti samo dio štete, zbog javnosti želim saopćiti sljedeće:

1.Ne napuštam KCUS zbog pozicije zastupnice u Skupštini KS, jer nisam u sukobu interesa.

Kanton Sarajevo nije osnivač ili suosnivač KCUS sa više od 50% ukupnog kapitala te je sasvim jasno da nisam u sukobu interesa.

Također naglašavam da ne primam finansijska sredstva kao zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Odmah po preuzimanju mandata potpisala sam da se odričem paušala. Nemam se pravo odreći obaveze da zastupam one koji su ime izabrali, naročito uzevši u obzir podršku birača i činjenicu da sam u trenutnom sazivu Skupštine KS zastupnik sa najviše osvojih glasova.

2. Kada je riječ o navodima koji se odnose na moju akademsku karijeru, a koji se spominju u kontekstu napuštanja pozicije direktorice KCUS-a, oni su neargumentovani, proizvoljni i zlonamjerni.

Kantonalna prosvjetna inspekcija je u više navrata na Medicinskom fakultetu UNSA provela usmjereni inspekcijski nadzor.

Nakon niza inspekcijskih pregleda Prosvjetna inspekcija NIKADA nije izdala bilo kakve upravne mjere, a imala je ovlaštenje i obavezu to učiniti ako je bilo zakonskih pretpostavki za to.

Takav odnos Prosvjetne inspekcije jasno potvrđuje da nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa stečenom diplomom, a slijedom toga niti nepravilnosti u vezi sa akademskim zvanjem.

Također, ad hoc komisija koja je formirana na osnovu zaključka Senata Univerziteta u Sarajevu je nakon detaljne i iscrpne analize svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa upisom na magistarski studij i sticanjem diplome magistra nauka, konstatovala da su ispunjeni svi zakonski i drugi uslovi propisani aktima Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu za dodjelu diplome. Izvještaj pomenute komisije je razmatralo i Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta i on je jednoglasno verifikovan i usvojen.

Važno je ukazati na činjenicu da je Medicinski fakultet u Sarajevu obrazovna ustanova koja je isključivo nadležna i meritorna i za provjeru ispunjenosti uslova za upis na studij, ali i za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodjelu visokoškolskih kvalifikacija.

Utvrđene nepravilnosti u smislu čuvanja dokumentacije, naročito na postdiplomskom studiju, događale su se kod niza studenata. Medicinski fakultet UNSA je u više navrata i kažnjavan zbog toga, jer je upravo njihova a ne obaveza studenata da čuvaju dokumentaciju i podatke o studentima.

U kontekstu iznesenih činjenica, jasno je da konstantno dazavuisanje javnosti, kroz iznošenje neargumentovanih tvrdnji, ima političke motive, čiji krajnji cilj je isključivo pokušaj političke diskreditacije.

Zbog svega navedenog, ubuduće ću biti prinuđena da u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete za svaku neistinu izrečenu o meni podnosim tužbe nadleženim sudovima  i na taj način se zaštitim od zlonamjernih napada”, prenosi Raport.


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.