20.1.2023. 7:57
0
Sivro najavljuje socijalne nemire zbog odluke Vlade KS: Bezobrazna i nepravedna odluka o povećanju plata odlazeće Fortine vlade
Vlada Kantona Sarajevo 19. janara 2023. godine obznanila je svoju Odluku o utvrđivanju osnovice i boda za obračun plaće zaposlenim koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, za 2023. godinu, a koja podrazumijeva uvećanje plaće za pet posto za više od 14.500 uposlenika.

Tom Odlukom je utvrđena osnovica za obračun plaće u iznosu od 330 KM, kao i bod u iznosu 1,05. Isplata uvećanih plaća će uslijediti po usvajanju Budžeta za tekuću godinu, a u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta KS. Po usvajanju Budžeta, uposlenicima će retroaktivno biti isplaćena i razlika uvećanja plaća za period trajanja Odluke o privremenom finansiranju (izvor: Odluka Vlade KS: Uvećanje plaće za pet posto zaposlenima koji primaju plaću iz Budžeta KS | Vlada Kantona Sarajevo).

"S tim u vezi a cijeneći potrebu da javnost očekuje objektivnost i istinitost svih informacija, u ime Koordinacije sindikata sindikata, koja u Kantonu Sarajevo zastupa preko 22.000 radnika, uključujući i 14.500 radnika koji plaću primaju putem Budžeta Kantona Sarajevo upućujemo oštru reakciju na bezobrazno nepravednu Odluku Vlade Edina Forte kojom se izazivaju socijalni nemiri u Kantonu Sarajevo, a kako slijedi: ' Neistina je da će 14.500 radnika dobiti povećanje plata za 5%! To je obmana javnosti koju je plasirala Vlada Edina Forte, odlazećeg premijera Kantona Sarajevo, jer oko 1500 radnika, koji primaju u najnižim platnim razredima, neće dobiti nikakvo povećanje. Ti radnici koji su najviše pogođeni „galopirajućom“ inflacijom primaju najnižu (zagarantovanu) platu koja je veća od njihove osnovne plate i povećanje njihove osnovne plate za 5% njima ne znači ništa a nama u sindikatima, kao i cjelokupnoj javnosti, to je potvrda da Vlada Kantona Sarajevo misli samo o sebi, direktorima zavoda, dekanima i profesorima sa UNSA i svima onima čije su plate preko 2400 KM i više", navodi se u saopćenju. 

Koordinacija sindikata poručuje: "Vlada Kantona Sarajevo je donijela jednostranu odluku koja će prouzrokovati ogromno nezadovoljstvo koje će prerasti u socijalne nemire, masovne proteste i štrajkove i koji će biti fakturisani novoj Vladi Kantona Sarajevo". 

"Prethodno je Koordinacija sindikata donijela odluku o prolongiranju štrajka upozorenja za 22. februar, a koji je bio zakazan za 23. januar, u namjeri da novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo pruži šansu za uspješne pregovore i sporazuman dogovor Vlade i Koordinacije sindikata. Nažalost, današnjom Odlukom Vlada Kantona Sarajevo je vruć krompir dala predstavnicima stranaka vladajuće većine i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, koji će morati birati između provođenja današnje Odluke kroz donošenje Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo i istovremenih socijalnih nemira, protesta i štrajkova, s jedne strane i poništenja današnje Odluke i zaduženja novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo da sa sindikatima potpiše sporazume koji garantuju pravo, poštenje i pravdu da se plate povećaju u jednakom mjesečnom iznosu od 120,00 KM netto svim radnicima. Koordinacija sindikata će iskoristiti sve svoje resurse u sindikalnoj borbi uključujući i lobiranje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji su 30. decembra 2022. godine pokazali da žele dobro radnicima i ubijeđeni smo da radnici, njih 22.000 u Kantonu Sarajevo, imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju.  

(A. Balićevac)

Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.