20.1.2023. 10:58
0
Podžić na sastanku ministara "Kontakt grupa za odbranu Ukrajine"
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovat će danas na sastanku ministara odbrane pod nazivom „Kontakt grupa za odbranu Ukrajine“. Sastanak će biti održan u vojnoj bazi Ramstein u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Podžić učestvuje na sastanku Ukrajinske kontakt grupe za odbranu (UDCG) na poziv sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyda Austina i predsjedavajućeg Zajedničkih načelnika generalštabova generala Marka Milleya, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Desetine zemalja saveznika Ukrajine sastaju se danas kako bi koordinirali opskrbu oružjem. Među njima su i tenkovi za Kijev koji je povećao svoje zahtjeve za dostavljanje tenkova. Domaćin Njemačka suočava se sa sve većim pritiskom da dopusti izvoz svojih tenkova Leopard u Ukrajinu. Svjetski mediji navode da bi ovaj sastanak mogao biti prekretnica.

Presudni pregovori, koji bi mogli označiti kao prekretnica u ratu, dolaze dan nakon što su SAD i nekoliko evropskih zemalja obećali dodatnu opremu kako bi pomogli Ukrajini. Velika Britanija također je nedavno ponudila 14 svojih borbenih tenkova – ali Kijev želi više, piše BBC.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.