22.1.2023. 17:06
0
Zastupnik SDP-a: Ako SDA bude blokirala očekujemo reakciju Schmidta
Nakon što je konstituiran novi saziv federalnog Doma naroda, korak smo bliže uspostavi nove Vlade ovog entiteta. No i taj proces bi se mogao odužiti budući da SDA zajedno s DF-om ima većinu u bošnjačkom Klubu naroda, što će biti ključno pri izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH koji svojim potpisom imenuju novog mandatara za sastav Vlade.

Zastupnik SDP-a u federalnom Domu naroda Arman Zalihić nada se kako će SDA poštovati parlamentarnu većinu, te da neće blokirati proces imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

– Sada je na redu ovaj proces o kojem se puno pričalo posljednjih mjeseci, a to je da će Klubovi naroda predložiti predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH koji trebaju dati mandat za sastavljanje Vlade novom mandataru. Hoće li tu biti blokade pošto SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka vidjet ćemo. Nadam se da će poštovati parlamentarnu većinu i činjenicu da nisu dio te većine, tj. da će biti opozicija u ovom mandatu. Međutim, ako i bude blokada na vrijeme ćemo znati reagirati i otkloniti takve stvari – kazao je Zalihić.

Kada je riječ o mogućim blokadama Zalihić očekuje ponovnu intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Očekujemo da visoki predstavnik štiti ono što mu je zadatak, da u slučaju blokada institucija države otkoči te procese jer znamo da je Ustav Bosne i Hercegovine dio Mirovnog sporazuma i da nije najsretnije rješenje. Zato i postoji visoki predstavnik da otkoči procese u svakom trenutku kada neko pokuša blokirati institucije – poručio je Zalihić.


(Admir O.)

SDPSDA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.