23.1.2023. 12:08
0
Borba za načelnika Vogošće: Da li će SDA zadržati svoj "bastion" ili će Trojka preuzeti vlast?
U toku je predizborna kampanja za lokalne izbore u šest općina i gradova gdje su aktuelni načelnici i gradonačelnici izabrali funkcije na višim nivoima vlasti.

Jedina općina u Kantonu Sarajevo gdje se bira novi načelnik je Vogošća. U toj općini izbor je između dva kandidata koji su se prvi put našli u konkurenciju za ovu funkciju.

Situacija je poprilično jasna u ovoj općini, Trojka na jednoj strani je predložila Adnana Šeraka, dok SDA, potpomognuta DF-om, će pokušati zadržati vlast u ovoj općini preko Migdada Hasanovića.


Smajić u Federalnom Parlamentu

Mjesto načelnika Vogošće je ostalo upražnjeno nakon što je dugogodišnji načelnik ove općine Edin Smajić se opredijelio za mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a Migdad Hasanović, kao desna ruka Edina Smajića postao je vršilac dužnosti načelnika do 5. februara kada će se održati lokalni izbori.

Migdad Hasanović je jedan od najznačajnijih kadrova SDA u Vogošći, pa je na lokalnim izborima bio nosilac liste ove stranke za Općinsko vijeće i tom prilikom je ostvario najviše glasova, tačnije imao je 1.314 glasova, što je bilo skoro 29 posto glasova ove stranke za taj nivo vlasti.

Na Općim izborima Hasanović je bio kandidat Hasanović je bio 15. na listi za Skupštinu KS i tom prilikom je osvojio 2.830 glasova ili 7,22 posto, što mu nije bilo dovoljno za mandat u Skupštini KS.

Inače Hasanović ima četrdeset i jednu godinu. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Sarajevu, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektrotehnike. Kako se može pronaći u njegovoj biografiji on je dugi niz godina bio uposlenik BH Telecoma.


Glasovi manjih stranaka

Trojka je odlučila u ovoj općini promijeniti kandidata u odnosu na Lokalne izbore 2020. godine. Dženan Brkanić je tada bio kandidat Trojke, a umjesto njega je ovaj put ponuđen njegov stranački kolega Adnan Šerak. On nije bio kandidat na posljednjim Općim, ali ni lokalnim izborima. 2018. godine je bio kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo, ali tada nije dobio mandat.

Šerak je tri godine stariji od protivkandidata Hasanovića. Diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Kako navodi, kroz karijeru je obnašao niz funkcija, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Između ostalog bio je direktor Ski centra Bjelašnica i Igman u ZOI 84. te izvršni direktor za kanalizacione sisteme u KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Ako se posmatraju rezultati za Skupštinu KS na oktobarskim izborima na području općine Vogošća SDA i DF su ostvarili 5.792 glasa, dok je Trojka ostvarila 5.638 glasova. Ipak, druge stranke su osvojile 2.461 glas i jasno je da bi oni trebali prevagnuti i donijeti odgovor da li SDA može zadržati svoj dugogodišnji bastion ili će on pasti, navodi Avaz. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.