23.1.2023. 17:42
0
Ljubiši Ćosiću stigao još jedan odgovor: Istina o opsadi Sarajeva je problem samo onima kojima smeta pravda o tom zločinu
Nakon što je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić danas najavio da će na ulazu u ovaj grad biti postavljene table sa natpisom o protjeranim Srbima, uslijedile su reakcije.

Tako se oglasio i Institut za istraživanje genocida iz Kanada (IGK), iz kojeg kažu da je ovaj govor "sraman, neljudski, antibosanski, suprotan međunarodnom pravu, Povelji UN-a i zakonima EU".

- Negiranjem opsade Sarajeva, Ćosić negira, sebe, srpski narod i manji entitet nastao na rezultatima agresije i genocida i legalizovan u Dejtonu, navodi se u saopćenju IGK.


Dodaju i kako je Ćosićev govor sastavni dio "lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori".

- Taj govor jasno daje do znanja da je on sastavni dio te kampanje, da ne služi državi Sarajevu i  BiH, već antibosanskoj koaliciji. Njegov neljudski i nehuman odnos prema patnjama svih građana Sarajeva u opsadi i posebno prema žrtvama Sarajeva  jasno govori o karakteru njegove ličnosti. Ćosićevi antidržavni potezi i istupi u medijima imaju cilj negirati zločin u Sarajevu u cilju osporavanja genocida u BiH, istakli su.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kažu poručuju bh. aktivisti u Kanadi, bezuspješno pokušava zaustaviti istinu o opsadi glavnog grada BiH.

- IGK neće dopustiti da se istine o srpskom zločinu nad građanima Sarajeva ugase. Ta istina je već poznata u cijelome svijetu. Ovo je vrijeme kada u ime bolje budućnosti Sarajeva i BiH čuvamo istinu o opsadi Sarajeva. Istina o opsadi Sarajeva je problem samo onima kojima smeta pravda o tom zločinu, zaključili su.

Reakcija je, podsjetimo, stigla i od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

- Gradonačelniče Ćosiću, "protjerane table" pošaljite u zatvore gdje leže osuđeni ratni zločinci ili ispred kuća onih koji su sistemski tražili od ljudi da napuste domove u Sarajevu, poručila je ona.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.