24.1.2023. 17:59
0
Čengić u Finskoj o značaju članstva u NATO-u za jačanje sigurnosti u Evropi
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić boravio je u Helsinkiju gdje je imao niz sastanaka i učestvovao na konferenciji sa ministrom vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto, zastupnikom u Parlamentu Finske, predstavnicima Vlade Finske i finskog SDP-a.

- Ove susrete sam iskoristio za razgovore o članstvu u NATO savezu naše dvije zemlje, koje bi donijelo veću sigurnost za cijelu Evropu. Zahvalio sam se na podršci Finske vlade procesu proširenja EU i dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Ministar vanjskih poslova Haavisto je u obraćanju posebno naglasio benefite i dogovore koji su proistekli iz Berlinskog procesa na posljednjem samitu te naglasio podršku proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana - ističe Čengić.

Na konferenciji, u organizaciji Kalevi Sorsa fondacije, Čengić je bio panelista na temu energetske krize i našeg odgovora na tu krizu, gdje je govorio o budućnosti izgradnje kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Istakao je da je izgradnja gasovoda Južna interkonekcija prema Jadranskom moru za spajanje na LNG terminal jedan od njegovih prioriteta u ovom mandatu, "jer je zakon blokiran u Domu naroda, a od ključnog je značaja za smanjenje ovisnosti od ruskog plina".

Ministar vanjskih poslova govorio je u ratu o Ukrajini gdje je istakao očekivanja usaglašavanja politika zemalja zapadnog Balkana sa EU stavovima, a posebno istakao ta očekivanja od Srbije, saopćeno je. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.