24.1.2023. 20:14
0
U ovom bh. mjestu zagađenje zraka se vidi golim okom: "Oči suze, prašina nagriza, djeca ne mogu disati..."
U Tuzli je u toku predizborna kampanja za prijevremene izbore za gradonačelnika grada soli. Gotovo svi kandidati fokus stavljaju na ekonomski razvoj, komunalnu infrastrukturu i smanjenje zagađenja zraka. Koliko im građani vjeruju, te kakva je situacija u pojedinim mjesnim zajednicama, posebno po pitanju zagađenja zraka? Pokušali smo naći odgovore na ova pitanja.

PRAŠINA U OČIMA

Mjesna zajednica Bukinje od centra Tuzle udaljena je oko pet kilometara. Problema ovdje ima napretek, pojedine kuće nemaju gradsku vodu, putna infrastruktura je loša, a zagađenje zraka najveće je u TK-u. Mnogo je faktora zašto je to tako.

- Termoelektrana je tu, ne vidi se od smoga, gore ima jedno šljačište, na ovoj strani drugo. Mi se nalazimo između dva šljačišta, plus Termoelektrana, kaže za O kanal Pejo Šimić, stanovnik Bukinja.

Još 2018. godine Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da je Tuzla jedan od deset najzagađenijih gradova Evrope, gledajući podatke na godišnjem nivou. U Bukinju to osjete na svojoj koži, a povjerenik ove mjesne zajednice kaže da se zagađenje zraka vidi golim okom.

- Osjete se čestice, oči suze, jer upada prašina u oči. Nagriza oči kao kiselina. Djeca mala su bolesna, ne mogu da dišu. Ogromno je zagađenje, veliki broj ljudi umire, najčešće od karcinoma, ističe Goran Stojak, povjerenik MZ-a Bukinje.

Tuzla je od 2003. do 2020. interventnim mjerama u toplifikaciju i energetsku efikasnost smanjila zagađenje ugljendioksidom za 32 posto. Kandidati na ovogodišnjim izborima za gradonačelnika obećavaju čišću Tuzlu i brže smanjenje zagađenja zraka.

- Naš cilj je do 2030. godine 40 posto. Ja sam siguran, s obzirom na to da smo za ovu godinu proširili dodatne linije podrške koje do sada nismo imali, da ćemo velikim koracima po pitanju energetske efikasnosti i tranzicije smanjenja CO2 prestići plan za 2030, poručuje Zijad Lugavić, kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle.

Problema je svjestan i Omer Berbić, kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle.

- Prvenstveno u Tuzli treba poboljšati zrak. Zrak je katastrofalan, zrak nas ubija i zrak je nešto što možemo sistemski riješiti u periodu od pet do sedam godina, uvjeren je Berbić.

A stanovnike Bukinja smo pitali vjeruju li u obećanja kandidata?

GDJE SU PARE?

- Ne vjerujem ništa. Iz razloga što se oni nisu udostojili da dođu ili da nazovu, da napravimo neki sastanak i da popričamo o toj temi, a kamoli šta drugo, odgovara Šimić.

Ni Goran Stojak nije optimista.

- Iz daljine ćemo rješavati probleme, a niko ne dolazi ovdje. Neka kažu kada su došli. Prostorije MZ-a Bukinje su uvijek otvorene svim tim kandidatima, nek’ dođu i razgovaraju s nama, da im mi iznesemo pravu situaciju, naglašava Stojak.

Termoelektrana Tuzla je od 2015. do danas uplatila Gradu Tuzla oko 28 miliona KM na ime zagađenja koje uzrokuje, a građani tvrde da se ova sredstva ne troše namjenski i ne ulažu u naselja koja trpe direktne posljedice rada TE Tuzla, piše Oslobođenje.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.