24.1.2023. 20:24
0
Stojanović: Moguće da se Vlada FBiH ne formira ni za šest mjeseci, nikada nećemo postići da svi budu zadovoljni
Zastupnik u Skupštini KS (SDP) i kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda Igor Stojanović gostovao je danas na TVSA gdje je govorio o imenovanju na tu poziciju te ostalim aktuelnim pitanjima na bh. političkoj sceni.

Govoreći o imenovanju na mjesto potpredsjednika FBiH, Stojanović je poručio kako još uvijek ne zna da li će biti imenovan. Odluku o tome donijet će delegati u klubu Srba kao i delegati u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ujedno, komentarisao je i imenovanje ambasadora koje je predložio Denis Bećirović.

U tom smislu, Stojanović kaže da nikada nećemo dobiti opći konsenzus da svi budu zadovoljni te dodao da je imenovanje ambasadora isključivo Bećirovićeva odluka.

Ja mislim da nikada nećemo dobiti opći konsenzus da svi budu zadovoljni. Ovo je isključivo odluka Denisa Bećirovića koji je prije svega kompetentan za donošenje ovakvih odluka. Da bismo razgovarali o tome trebali bi reći koji su to bolji kandidati od ovih koje je predložio Bećirović, mislim da ih trenutno nema – kazao je danas Stojanović gostujući na TVSA.

Stojanović se tokom svog gostovanja na televiziji dotakao i formiranje vlasti na federalnom nivou s obzirom da još uvijek nije poznato kada će se to i desiti.

Moguće je da se Vlada FBiH ne formira ni za šest mjeseci. Ovdje je ključno zašto SDA insistira na principu o kojem su pričali prije pet, šest mjeseci, a to je da ovdje bude vertikalna vlast. Zašto SDA insistira da bude vlast kad od šest mehanizama u ovom trenutku ima samo jedan? Sve to govori da je riječ isključivo o blokadi koja će onemogućiti usvajanje budžeta i brojnih drugih akata neophodnim za funkcionisanje FbiH – mišljenja je Stojanović.

Što se tiče formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, zastupnik SDP-a u Skupštini KS je kazao kako nema novu informaciju osim što insistira da se to što prije desi. Formiranje vlasti na nivou države i FBiH ne bi trebao biti kočnica za imenovanje Vlade KS jer je situacija kada je riječ o parlamentarnoj većini jasna, smatra Stojanović.

Na sjednici Skupštine KS koja će se održati osmog februara raspravljat će se o Nacrtu budžeta KS. U tom smislu, Stojanović ističe da je pred novom Vladom KS period izazova.

Nova Vlada KS morat će voditi računa o ponderu gdje se očekuje smanjenje prihoda za 140 miliona KS. Moram reći da odluka o raspodjeli sredstava nije realna, jer prema njoj bi se budžet Kantona Sarajevo trebao uvećati za 220 miliona KM. Sve to doprinjelo bi boljem životu i znatno većim socijalnim izdavanjima – kaže Stojanović i ujedno dodaje da građane neće ostaviti na cjedilu kada se radi o subvenciji troškova grijanja, a ono što je upitno jeste iznos koji je predviđen za to.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.