25.1.2023. 13:05
0
Kritike opozicije predloženom Vijeću ministara BiH: Preuzimate historijsku ulogu prosperiteta ili izdaje BiH
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH zastupnik DF-a Milan Dunović kazao je da se nisu stekli uvjeti za današnje potvrđivanje Vijeća ministara BiH jer nisu na pravilan način izvršene sigurnosne provjere.

Mladen Bosić (SDS) je kazao da su koalicioni partneri sve najgore pričali jedni protiv drugih, a da danas hvale jedni druge. 

"To je nedostatak kolektivnog integriteta. Posebno zabrinjavaju imena za ovaj sastav Vijeća ministara. Imate čovjeka koji je bio na čelu prethodnog VM koji ima najgori rezultat od potpisivnaja Dejtonskog sporazuma do sada. Prije toga je bio zadužen za finansije u RS kada su propale i opljačkane pare iz tri za te uslove velike banke. Nestale su stotine miliona maraka. Imate čovjeka koji je predložen za istu poziciju, a nisam zapamtio nijedan napredak koji je napravio u tom periodu. Njegov lider kaže taj čovjek više neće biti funkcioner, a on je jedan od tri pozicije. Trećeg neću spominjati, jer o njemu najgore govore oni koji će danas dići ruku za njega. Neki od kandidata za Savjet ministara su povezani sa kriminalnim strukturama sa porodičnim nasiljem, nasiljem nad ženama i to znate. I vi koji ćete dići ruku za takav saziv Vijeća ministara razmislite o svom ličnom integritetu, iako se on izgubio raznim promašajima i kriminalnim postavljenjima", kazao je Bosić. 

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović kazao je da će ovo novo Vijeće ministara BiH biti gore od prethodnog. 

"Svi su prošli sigurnosne provjere ali samo u smislu provjere datih izjava i to je manjkavost naših procedura. Mislim da bi svaki kandidat za ministra i zamjenike trebao proći sigurnosne provjere u svakom smislu. Očigledan je izostanak kompetencijama, divljih fakulteta, ali kako je rečeno samo se "otaljava Vijeće ministara BiH". Parlamentarna većina koju čine SNSD, HDZ i trojka, imate matematičku većinu i to se mora poštovati. Ali vi iz osmorke ili petorke preuzimate povijesnu ulogu da li će se desiti prosperitet ili izdaja BiH. Koliku ste cijenu spremni platiti za ministarske i ambasadorske pozicije. Prvi set već vas je posvađao. Pomno ćemo pratiti svaki vaš potez i na vrijeme uzbunjivati javnost. Današnja sjednica ZD PS BiH će napraviti još veći jaz između političkih grupacija. To što radite trenutno je potpuno u suprotnosti sa interesima BiH. Ovim današnjim činom, BiH će također postati bipolarna. Danas se ispunjavaju i ratni ciljevi i Srbije i Hrvatske koje očekuju BiH samo kao tržište za svoje proizvode. Imam odgovornost biti protiv ovakvog Vijeća ministara BiH", kazao je Mehmedović.    

Zastupnik SDA Safet Kešo kazao je da svaki glas za predloženi sastav Vijeća ministara BiH saučesništvo u stvaranju državne izvršne vlasti koja će u rekordnom roku pokazati da ne zna ili ne želi raditi u interesu BiH. 

"Oni koji glasaju danas za ovaj sastav VM neće moći biti amnestirani od odgovornosti koje će nastati degradiranjem, destrukcijom i fragmentiranjem uzajamo-nezavisnih ministarstva koji bi mogli provoditi samovolju i antidržavne politike. Najbolje je opisao Dodik prilikom jedne press konferenciji koji je kazao "dogovorili smo se da niko nikome ne smeta". Ovaj princip da niko nikome ne smeta, predstavlja opasno minsko polje u koje predloženi ministri pripravnici koji nikada u svom životu i radu nisu imali dodira sa nadležnostima iz svojih resora. Osim obrazovne potkapacitiranosti većina kandidata nemaju ni pravo životno iskustvo u ovim oblastima. Dosadašnji predsjedavajući VM Zoran Tegeltija bio je na čelu do sada najneefikasnijeg Vijeća ministara. Jedino će možda buduće VM BiH ukoliko ga danas greškom imenujete moglo preuzeti tu poziciju", kazao je Kešo. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.