29.1.2023. 15:55
0
Da li će FBiH imati vlast naredne četiri godine?
Priča o formiranju vlasti sa izborom delegata za državni Dom naroda nije završena. Možda tek počinje. Kaže to akademik i politički analitičar Slavo Kukić, koji dodaje kako je rezultat tog izbora posljedica ili naivnosi ili elementarnog ljudskog poštenja prvih ljudi u SDP-u koji su te pregovore vodili.


“Ja mislim da je u čitavoj toj priči pomalo i jednog i drugog. Nema šanse da bi Damir Marjanović mogao biti biran u Dom naroda Parlamenta FBiH da nije imao potporu SDP-a. Nije imao ko drugi za njega glasati.“, kazao je Kukić.

Također, dodaje, nema nikakve mogućnosti ni da bi Zlatko Miletić bio biran u Dom naroda BiH da se nije dogodio unutarkoalicijski udar koji je izraz i koalicijske trgovine, ali i činjenice da unutar Osmorke zapravo tri stranke čine koaliciju, a da su se ostale stranke tu našle da bi za sebe nešto “ušićarile”.

Slična trgovina se događa i na federalnom nivou, smatra Kukić, gdje je Osmorka imala sigurnu većinu, koja je u ovom momentu upitna. Stoga ne isključuje mogućnost da su vrlo intenzivni razgovori SDA sa dvije članice Osmorke, sa NES-om i SBiH-om, smatra Kukić.

“Ako nemaju potrebnu većinu mogu činiti ono što je SDA činila i do sada, recimo u Tuzlanskom kantonu, da istrguju još ponekog preletača i da tu većinu formiraju, onda HDZ natjeraju da razmišlja na drugi način, ako HDZ bude spreman. Pitanje je hoće li se to dogoditi, ali čitavu priču o formiranju vlasti mogli bi odgoditi pa i za sljedeće četiri godine, to je scenarij kojeg uopće ne isključujem, kaže Kukić.

On smatra da je to scenarij koji SDA-u odgovara jer zadržava kontrolu nad svim nad čim je imala kontrolu do sada, te da se tome ni u HDZ-u ne bi suprotstavljali, jer time i oni zadržava status quo, koji, pokazale su prethodne 4 godine, tvrdi Kukić, za njih nije bilo loš, jer im je omogućavao blokadu kada je god bila potrebna.

Zbog toga je za Kukića sasvim izvjesno da će SDA učiniti sve da poziciju moći na federalnom nivou zadrži.

Što se tiče budućnosti Osmorke, i mogućeg scenarija na narednom sastanku lidera stranaka, Kukić ne isključuje mogućnost da će SDP otići u koaliciju sa SDA-om.

“A ostalim će poručiti da će ostati kratkih rukava iako su sljedeće četiri godine mogli biti partneri u vlasti. Dakle, ta poruka, ta prijetnja se može na taj način razmijeti, iako po onome šta su svih prethodnih mjeseci poručivali javnosti, prije svega predsjednik Nikšić, a onda i druga dvojica lidera iz sarajevske Trojke, takav scenarij mi se ne čini previše realnim. Šta drugo stoji kao mogućnost ostaje za vidjeti.“, dodaje Kukić.

Špekulacije da će SDP partnerima reći da nastave kao Sedmorka, Kukić ne smatra realnom jer, kako kaže, te Sedmorke ustvari i nema, budući da su se ostali tu “prikačili” kalkulirajući da će na taj način dijeliti dio kolača naredne četiri godine.

“Zapravo se uspostavilo da su svi ostali čitavo vrijeme trgovali i da im je potpuno svejedno s kim će u vlast, samo je najvažnije da tu poziciju u vlasti osiguraju.”, kaže on.

Podsjetimo, kako je ranije najavljeno, sutra bi trebao biti održan Kolegij vrha SDP-a na kojem će biti govora o posljednim dešavanjima u Osmorci, a dan poslije,tačnije u utorak, trebao bi biti održani sastanak lidera Osmorke, na kojem će partnere obavijestiti o donešenim zaključcima i odlukama, piše N1


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.