30.1.2023. 9:00
1
Picula: Schmidt stoji čvrsto na nogama, ima podršku od onih koji poznaju realnu političku sliku u BiH
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na novu formiranu vlast u BiH. Smatra kako je BiH dobila otvoreni poziv kroz status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. I sad je na njenim vlastima da tu priliku iskoriste. U razgovoru za RTV HB kazao je i da visoki predstavnik Christian Schmidt unutar Evropske unije ima podršku od onih koji razumiju realnu sliku.

Ozbiljno pristupiti

S obzirom kako je Bosna i Hercegovina dosta brzo za svoje standarde dobila novu vlast, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula očekuje kako će ista u što bržem periodu ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih problema.

Kako su ranija iskustva bila loša, navodi kako unutar institucija Europske unije ipak vlada umjereni optimizam oko budućeg djelovanja nove vlasti u BiH.

Kao član odbora za vanjsku politiku evropskog parlamenta i koordinator socijaldemokrata za vanjske poslove, Picula je ovih dana imao poseban sastanak sSchmidtom u Bruxellesu. Ističe kako je Schmidt političar koji je čvrsto nogama na zemlji. I da je pogodio sa sadržajem i tajmingom intervencije u izbornoj noći.

“On naravno zna da je to tek početak puta kako bi BiH došla na jednu nulu. Tako da mislim da je njegova namjera daljnji rad na promjenama određenog zakonodavstva, iako je on tu realan i kaže da ne može sam mijenjati Dejtonski sporazum”, kazao je Picula.

Politička slika u BiH

Naveo je kako Schmidt unutar Unije ima podršku od onih koji poznaju realnu političku sliku u BiH. Određene negativne kritike prema njemu najviše dolaze od onih koji stanje u našoj zemlji ocijenju poprilično jednostrano. Međutim, određeni Schmidtovi potezi i oni od nove vlasti negiraju te jednostrane poglede prema BiH.

Picula se slaže kako je američki utjecaj u BiH još uvijek jači od onog evropskog. No, smatra i kako je BiH kao nestabilna zemlja plodno tlo za utjecaje i drugih zemalja. A SAD i Evropska unija trebaju zajednički djelovati kako bi naša zemlja bila okrenuta ka Zapadu.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.