30.1.2023. 11:18
1
Efendić odgovorio Nikšiću i Mijatoviću: "Novopridošla priča očigledno je igranje malo i sa jedne i sa druge strane"
Prvenstveno, za SDP koji je inicirao okupljanje Osmorke i na kraju, uz neiskrena obećanja podrške partnera, ostao bez delegata u državnom Domu naroda. Za njih je ovo politička izdaja.

Uz trzavice, situacija je zanimljivija i na federalnom nivou, gdje će rukovodstvo Federacije BiH vrlo izvjesno činiti SDA, HDZ i SDP. Sve će se ovo preliti, jasno je, i na formiranje kantonalnih vlada, prije svega, Kantona Sarajevo.

Za državnog delegata iz reda Hrvatskog naroda izabran je Zlatko Miletić i to sa glasovima delegata Za Nove Generacije i NES-a. Kada je u pitanju izbor delegata iz bošnjačkog naroda - Džemal Smajić, koji uz podršku delagata NES-a i Stranke za BiH dobija mjesto u državnom domu naroda. Tako SDP, sa najviše glasova na izborima, ostaje bez delegata iz reda Bošnjaka u tom domu. Dalji koraci bit će poznati nakon Predsjedništva stranke, a dan kasnije i na sastanku sa liderima Osmorke. Za sada, ovo je kap koja je prelila čašu, tvrde u SDP-u, koja je pokazala izdaju ovih partnera.

"NIP vrlo korektno se ponaša, generalno trojka je kompaktna u ovom procesu, i u to ne sumnjam, ali novopridošla priča očigledno je igranje malo i sa jedne i sa druge strane. Koliko god je ovo težak udarac za nas mislim da me raduje da će u ponedjeljak već osjetiti SDP na drugačijoj osnovi koja nije otvorena i korektna", poručio je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH.

Iz NES-a poručuju da izjave Mijatovića doživljavaju kao nadrealan politički performans, ali i napominju da Mijatović dobro prati utakmice na nižim nivoima vlasti. Ni ostalim partnerima nije jasno zašto je SDP očekivao njihovu podršku.

"Moram reći da me iznenađuje da se uopšte moglo očekivati da će Stranka za BiH dati podršku SDP-u za Dom naroda. Mi smo prije dvije sedmice javno istupili iz grupe stranaka koje prave vlast na državnom nivou, isključivo zbog ponašanja Milorada Dodika. Mislim da je ovdje problem isključivo unutar stranaka koje čine većinu na državnom nivou, a to su trojka uz inicijativu Fuada Kasumovića", poručio je Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

Sa državnog nivoa vlasti trzavice se prelivaju i na federalni nivo. SDP u Federaciji BiH ima kontrolu jer je njihov kandidat za potpredsjednika Federacije BiH Igor Stojanović dobio podršku. Tako SDP, kao i HDZ i SDA, ima ključ za formiranje federalne vlade. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jasan - kreće borba za federalnu i kantonalne vlade. Siguran je, navodi, da se ne može formirati federalna vlast bez SDA i DF-a, te da je jasno da će Trojka sa HDZ-om teško formirati vlast, prenosi SB. 



(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.