1.2.2023. 20:06
0
Konaković uzvraća udarac SDA uz pomoć zaboravljenog Fahrudina Radončića: U Vladi FBiH ima većinu i moći će preglasavati
Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković danas je nakon sastanka sa Miloradom Dodikom najavio neočekivanu mogućnost kao odgovor na eventualne blokade SDA.

Naime, stranke okupljene oko Trojke i HDZ-a trenutno su u pat-poziciji u procesu formiranja vlasti. I faktički ovise o dobroj volji SDA, piše Raport.

Poznato je da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Kao takva, jedina ima mogućnost predlaganja potpredsjednika FBiH.

A, s obzirom na to da predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika imenuje mandatara, jasno je da SDA-ov Refik Lendo neće dati svoju saglasnost.

Ta vrsta blokade već je najavljena od lidera SDA Bakira Izetbegovića, ali i drugih funkcionera te stranke.

No, Konaković je danas najavio kontraofanzivu zbog koje bi SDA mogla imati ozbiljnih problema.

“Trenutna situacija pokazuje da imamo većinu u vladi Fadila Novalića. Ako SDA blokira ili obesmisli sve ove procese, tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi. Zato ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti”, rekao je Konaković.

No, kakva je situacija u Vladi FBiH trenutno?

Vlada FBiH ima premijera i 16 ministarstava. Dva ministra su preminula – Salko Bukvarević (SDA) i Vjekoslav Mandić (HDZ). Ministrica obrazovanja Elvira Dilberović otišla je u diplomatsku misiju.

Dakle, preostaje 13 ministarstva.

Pored SDA, u Vladi FBiH ministre imaju NiP, SBB i HDZ.

I omjer je 10 naprema tri što se tiče ministara. SDA ima premijera Novalića i tri ministra – Edina Ramića, Šemsudina Dedića i Amira Zukića.

Kvorum je devet ministara, i odluka se donosi većinom što je opet devet.

Da bi se plan proveo u djelo, bilo je potrebno da se dobije saglasnost SBB, a prema informacijama navedenog medija, predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić već je dao svoju saglasnost.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.