2.2.2023. 16:58
0
Safet Kubat, aktivista koji je prvi prijavio "krvavu" Bosnu: Da li smo mogli više u datom trenutku, ovo nije herojski nego ljudski čin
FOTO: Safet Kubat
Prije dva dana, tačnije 31.1. je u ranim jutarnjim satima mještane Zenice šokirao prizor, činilo se da teče "krvava" Bosna. Aktivista koji je prvi bio na licu mjesta je Safet Kubat te je na Facebook grupi "Rijeke Bosne i Hercegovine - Budi promjena" objavio detaljan izvještao o sprovedenim aktivnostima u slučaju ovog ekološkog incidenta. Prenosimo ga u cjelosti.
"Nakon što sam 31.01.2023.godine obaviješten o crvenoj rijeci Bosni, a koju sam vidio kroz prozor kuće, te nakon dobijenih fotografija u inbox. Prvo šta sam uradio jeste da sam obavijestio Federalnog vodnog inspektora o ekološkom incidentu, te poslije slijedeći upute od istog dalje postupao.
Prvo šta sam uradio jeste da sam uzeo uzorak vode, u mjestu Donja Vraca ispod žićanog mosta u 07: 50h. A onda sam nastavio pratiti trag crvene rijeke, koji me je doveo do ispušnih cijevi u rijeku Bosnu, u neposrednoj blizini Arcelor Mitalla. Tada sam stigao na lice mjesta, snimio mjesto i odmah poslao snimak inspektoru. Te fotografije objavio na našoj grupi.
Tada mi je inspektor rekao da obavijestim i policiju, što sam uradio, te je policija stigla nedugo nakon poziva. U međuvremneu dok sam čekao inspekciju i policiju, na licu mjesta su pojavili se uposlenici Mitala (što sam iz razgovora sa njima saznao, koji su slikali rijeku nizvodno, kao i na mjestu incidenta, poprilično uzrujani).
Nakon dolaska policije , policijske stanice Centar isti uzimaju izjavu, i prenose nadležnim.
U tom momentu dolazi i Federalna inspekcija, a nedugo zatim i Kantonalni vodni inspektor. Naravno napravio sam snimke, objavio opet na društvenim mrežama iz čiste ljudske pobune da se incident više ne ponavlja, te da se odgovroni konačno počinju kažnjavati. U međuvremenu zovem još lica da dođu uzorkovati vodu.
Predao sam uzorak vode Federalnom inspektoru, koji je obavijestio i Agenciju za vodno područje rijeke Save, kao nadležnu za uzorkovanje i analizu vode. Tu sam pitao inspekciju, kako je moguće da Vi dođete prije iz Visokog, a da Agencija koja ima ured u Zenici još uvijek nije stigla, ili ce stići kada incident prestane (prokomentarisao sam).
Nakon toga slijedi medijski pritisak, gdje se vijest viralno proširilia i skoro da ne postoji mediji u BiH koji vijest nije prenio. A doseg pregleda na grupi se brojao u stotinama hiljada.
Nakon toga se Inspekcija uputila u kompaniju, što smo poslije saznali da se nedugo zatim obustavila proizvodnja u Čelićani, te da je nedugo nakon toga došla i Agencija koja je uzela tri uzorka vode, gdje se rezultati iste očekuju od momenta uzorkovanja do rezultata 5-7 dana, što znači okvirno u ponedjeljak.
Kantonalni inspektor je sačinio zapisnik o prijemu, a Federalni inspektor kako mi je saopćeno je predao uzorak koji sam ja uzorkovao (tu sam dosta naučio, kako za ubuduće, i kako brzo reagovati i alarmirati).
Glavni federalni inspektor je boravio u Arcelor Mitalu i vršio nadzor, te je maloprije izašla vijest da će predmet biti predat Tužilaštvu na daljnje postupanje ( gdje ću vjeorvatno biti jedan od svjedoka - pa dalje o tome djelu ne bih sada ).
Urađen je nevjerovatan medijski pritisak, i preko 200 portala, sve tv kuće, društvene mreže i zaista sam Vam zahvalan.
Kako god , trebamo biti svjesni da su zatvorili postrojenje pa makar i privremeno ( ali su ga zatvorili i nisu ga pustili dok isti nisu sanirali ), predmet ce završiti na Tužilaštvu. Očekujemo krivičnu odgovornost ali i drakonsku novcanu kaznu.
Ljudi ovo je jako složen proces, ono na šta možemo biti ponosni jeste da je ipak moguće nešto promijeniti i da pritisak javosti itekako može uroditi plodom. Informacija je došla ne samo granica BiH, nego mnogo šire. Izložena je javnom monitoringu i pomno cemo pratiti svaki detalj. Vidjeli smo nek stvari, poput člana 26. koji im do 19.12.2023. godine dozvoljava da prekoračuju granične vrijednosti kada su u pitanju tehnološke otpadne vode, što je posebno strašno.
Još je strašnije da je šteta učinjena, da je voda došla do Save , samo dragi Bog zna kakve je sve štete izazvala.
I nakon 40 - godišnjeg kontinuiranog zagađenja zraka, došle su na red i vode.
Čekati ćemo konacne rezultate analiza vode, neke stvari smo pripremili pozadinski. Jako je bitno držati javni monitoring, stoga Vas molim da šaljete svi upite, da pišete, da prijavljujete, jer ipak teško ko se može oduprijeti ovako velikom pritisku javnosti, koji je nastao iz nužde, i želje da konacno živi barem u čistom okolišu.
I ono nije nikakav herojski čin ili slicno, reakcija je bila sasvim ljudska, solidarna i građanska i što očekujemo od svih nas, barem koji smo u ovoj grupi.
Nije malo 60 000 ljudi. Ne zaboravite to. Nismo/niste sami.
Borba traje i trajat će. 
Ko uradi trun dobra vidjet će ga. Naše je da se trudimo.
Da li smo mogli više u datom trenutku procijenite sami. Ovo je dio kojeg se sjećam šta se dešavalo....", napisao je Kubat na Facebook grupi.
(Erna H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.