2.2.2023. 21:25
1
Konaković: Što prije početi pregovore o Izbornom zakonu. Čekamo ime mandatara iz Naše stranke i formiramo Vladu KS
Rok za promjenu Izbornog zakona BiH je šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima. Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao da će rok početi od dana uspostave nove Vlade FBiH, u većoj žurbi je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

On je večeras za Dnevnik D FTV-a kazao da je rok šest mjeseci od formiranja Federalne vlade, ali da se on ne bi vodio tim rokom.

„Volio bih da pregovori počnu što prije. Pitanje Izbornog zakona nije samo pitanje HDZ-a, pitanjem Izbornog zakona, Ustava BiH moramo omogućiti građanima BiH ukidanje te najbrutalnije diskriminacije u činjenici da su presudama Sejdić-Finci i drugim Zorlak, Šlaku zapravo detektovani problemi Srbin iz Sarajeva, Bošnjak iz Rs, Hrvat iz Rs ne mogu biti kandidati za člana Predsjedništva. Sa ambasadorima zemalja EU o tome sam govorio, važno nam je pitanje ukidanja etničkih prefiksa rješavanje problema na Domu naroda, ukidanja etničnog prefiksa u klubovima naroda. Sa tim zahtjevima djelimično se slagao i HDZ. Nadam se da ćemo što prije riješiti pitanje koje predugo opterećuje BiH“, kazao je Konaković.

Na pitanje šta se čeka sa formiranjem Vlade KS predsjednik NIP-a je kazao da je „istina da je bilo ispitivanja snaga uspostave povjerenja na svim nivoima vlasti“.

„Pa mi se čini da nema više potrebe da se to odugovlači, čeka. Čekamo još uvijek ime kandidata za premijera iz Naše stranke. Išli smo od početka s idejom da to bude kolega Forto, on je došao na nivo Vijeća ministara BiH. Čekamo neke druge prijedloge oko kojih treba da se uskladimo i mislim da ćemo odmah po dobijanju imena mandatarke ili mandatara krenuti u formiranje Vlade“, kazao je Konaković.  

Stav o mandataru očekuje i iz Stranke za BiH, kao važnog koalicionog partnera u Skupštini KS sa pet zastupnika.

Konaković je potvrdio da partner trojke više nije pokret Za nove generacije. 

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.