3.2.2023. 8:50
0
Novi udar na džepove bh. građana: Kilogram kafe 18,50 KM, žale se i ugostitelji na smanjen obim posla
Prošle godine je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 18.000 tona kafe u vrijednosti od 130,9 miliona KM, što govori da su Bosanci i Hercegovci velike kafopije, ali ovaj topli napitak za mnoge postaje luksuz.

Cijena kafe na policama trgovina dostigla je nezapamćene cifre i konstantno je rasla u toku 2022. godine.

Za 200 grama kafe potrebno je izdvojiti i do 4 marke, što je skoro dvostruko skuplje u odnosu na raniji period, kada se 200 grama moglo kupiti za 2,20 KM.

Umjesto nekadašnjih 6 KM za 500 grama kafe, sada je potrebno izdvojiti skoro 10 maraka. Odnosno, cijena varira i kreće se od 8,50 do 9,25 KM.

Osim toga, kafa je skuplja i u kafićima, zbog čega se ugostitelji žale na smanjen obim posla. Kako su obrazložili, vidno je manje gostiju, a oni su bili prisiljeni podići cijene usljed poskupljenja ne samo kafe već i režijskih troškova, ali i ostalih namirnica, poput mlijeka, javlja Avaz.

Vlasnici lokalnih kafića čiji je profit zavisio od broja prodatih kafa u toku dana razmišljaju o stavljanju ključa u bravu. Građane, kažu, razumiju jer su i sami pogođeni rastom cijena i moraju praviti uštede.

(A. Balićevac)

 
CijeneKafa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.