3.2.2023. 19:10
0
Tegeltija iznenadio izjavom: Republika Srpska zbog Dodika trpi značajne finansijske posljedice!?
Ministar financija Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je kako Republika Srpska trpi značajne financijske posljedice zbog postupaka i politike koju vode političari tog entiteta predvođeni Miloradom Dodikom, a izrazio je zabrinutost zbog najave da će međunarodna zajednica nastaviti s tim pritiskom, javlja Jutarnji list.


Tegeltija, kojeg je za ministra finansija imenovao Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD, tvrdi da je RS zbog svojih političkih odluka do sada povukla deset puta manje financijskih sredstava iz međunarodnih izvora nego Federacija BiH.  

Kao primjer naveo je i prošlogodišnju odluku Njemačke da uskrati stotine miliona eura pomoći namijenjene projektima koji su trebali biti realizirani na teritoriju RS. Takvu mjeru vlada u Berlinu obrazložila je kaznom zbog neprihvatljivih Dodikovih prijetnji teritorijalnom integritetu BiH.  


Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt najavio je početkom sedmice, u istupu pred zastupnicima britanskog parlamenta, kako bi takva uvjetovanja ubuduće mogla biti pojačana te je kazao da očekuje sličan pristup i od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Schmidt je ocijenio kako siromašna RS ne može opstati bez međunarodne finansijske podrške. Vlada tog entiteta zbog sve veće izolacije kojoj je izložena prisiljena je zaduživati se prodajom obveznica na inozemnim tržištima.  


Zbog lošeg kreditnog rejtinga kakav ima Republika Srpska njene obveznice otkupljuju samo berzanski špekulanti, a vlada RS prisiljena im je za to plaćati visoke kamate.  

Na taj je način u RS-u 2022. godine, kada su održani izbori, finansirano povećanje plaća i mirovina te je masovno dijeljena bespovratna pomoć od po 50 eura zaposlenima u javnom sektoru kao i studentima i učenicima.  

Za Tegeltiju je Schmidtova najava pokušaja da se političkim pritiscima "slomi RS".  

"Ovo nije ni protiv političara, ni protiv pojedinaca, nego je riječ o Schmidtovoj otvorenoj prijetnji da će Republika Srpska biti finansijski iscrpljena", kazao je Tegeltija.  


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.