4.2.2023. 19:20
0
Krišto: "BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja"
Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da Bosna i Hercegovina ne smije biti kočnica lokalnog razvoja, te istakla da Vijeće ministara uvažava poziciju entiteta i da je otvoreno za saradnju i pružanje podrške drugim nivoima vlasti.

Kada je riječ o budućoj saradnji sa entitetski vladama, Krišto je navela da će Vijeće ministara biti konstruktivan partner svima – koji žele da rade i ostvare napredak.

"Mišljenja sam da trebamo pružiti podršku lokalnim projektima i Bosna i Hercegovina ne smije biti kočnica lokalnog razvoja", rekla je Krišto za Večernji list.

Krišto ističe da postoji unutrašnji konsenzus da se unaprijede procesi u korist naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini.

Ona je ocijenila da bi svako odgađanje usvajanja budžeta na nivou Bosne i Hercegovine samo usporilo dinamiku rada i provođenje reformskih procesa, što ne koristi nikome u Bosni i Hercegovini.

Krišto je naglasila da će Vijeće ministara hitno razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, kako bi se stekli uslovi za njegovo upućivanje Predsjedništvu BiH, ustavno mjerodavnom za predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga na kraju usvaja.

"Naš je cilj da poboljšanjem fiskalne politike stvorimo prostor za rast privrede te da se podstiče privredni oporavak i održivi rast", rekla je Krišto.

Kada je riječ o obavještajno-sigurnosnom sistemu, predsjedavajuća Vijeća ministara navodi da ovaj sistem mora biti u funkciji zaštite stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika i da je od izuzetne važnosti modernizacija, depolitizacija, kadrovsko i materijalno unapređenje rada sigurnosnih i policijskih tijela u BiH.

"Proces imenovanja zahtijeva provođenje tačno definisanih procedura kako bi na kraju na čelnim pozicijama u sigurnosnim i policijskim imali adekvatno obrazovane ljude sa iskustvom u tom području", navela je Krišto.

Na pitanje kako će okrnjena „osmorka“ uticati na rad Vijeća ministara, Krišto je navela da je HDZ BiH konstruktivan partner u procesu formiranja nove vlade Federacije BiH, koji je u toku.

"U skladu sa Ustavom BiH Vijeće minsitara ima svoje nadležnosti i veoma nam je važno imati stabilne entitetske vlade u sinergiji sa Vijećom ministara kako bi politički sistem mogao nesmetano funkcionisati i doprinijeti napretku građana", rekla je Krišto i izrazila nadu da će nova federalna Vlada biti što prije sastavljena.

Govoreći o evropskim integracijama, Krišto je ocijenila da je dobijanje kandidatskog statusa BiH nešto najpozitivnije što se dogodilo ovoj zemlji već dugo vremena te da treba iskoristiti taj optimizam i usmjeriti djelovanje u pravom smjeru kako bi se taj napredak nastavio.

"Јako važan segment tog procesa bit će i provođenje ključnih reformi koje se odnose na izmjenu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, borba protiv korupcije kao i promjenom precepcije o korupciji u BiH", navela je Krišto.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.