6.2.2023. 11:54
1
Očito imamo struje na bacanje: Zašto se i dalje dešava da je upaljena rasvjeta po danu?
Često smo svjedoci da u pojedinim dijelovima grada, naročito rubnim, javna rasvjeta na saobraćajnicama ne radi, ali smo svjedoci da imamo i upaljenu javnu rasvjetu po danu. Na slici vidimo da je upaljena rasvjeta u ulici Bulevar Meše Selimovića, na lokalitetu Otoke ali i šire.

Zašto se to ponavlja? 

Zašto je tako, da li se radi o grešci, nije poznato, ali se ista može prijaviti nadležnima.

Na zvaničnoj stranici Ministarstva komunalna privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite moguće je prijaviti kvar na javnoj rasvjeti, na link

Na naš upit o tome zbog čega se povremeno desi da javna rasvjeta radi i po danu, odgovorili su iz KJKP "Park"  koji su nadležni za održavanje javne rasvjete.

Naime u pitanju mogu biti dvije situacije i to:

1. Jedna, manje zastupljena, a radi se o slučaju kada je u pitanju kvar na javnoj rasvjeti. U tom slučaju naša ekipa po radnom nalogu iz Centra za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS izlazi na teren i vrši otklanjanje kvara.

Građanima je poznata procedura prijave i otklanjanja kvara na javnoj rasvjeti i to da se prijavljivanje kvara vrši Centru za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS koji djeluje pri Ministarstvu komunalne privrede, infrestrukture, prostornog uređenja, zaštite okoliša i građenja KS. Dva su načina za prijavu i to telefonski na broj 033/562-242 ili putem online platforme, čiji link se nalazi istaknut na web stranici Ministarstva. Centar zaprimljenu prijavu prosljeđuje KJKP”Park”d.o.o. Sarajevo, kao ovlaštenom izvođaču radova i mi na osnovu istog izlazimo na teren. U slučaju hitnih i vanrednih situacija ekipa “Park” na teren izlazi i po zahtjevu Elektroprivrede BiH, MUP-a /PU.

2. Druga, češće zastupljena situacija kada je javna rasvjeta u nekoj od ulica ili njenom dijelu  u funkciji tokom dana/ dnevnog svjetla, jeste ona kada naša ekipa vrši popravku javne rasvjete i zbog određene vrste kvara javna rasvjeta mora biti u funkciji da bi se ispitala elektro mreža, elektro napon, opterećenje mreže,  kada jedno rasvjetno tijelo nije u funkciji a ekipa dolaskom na teren nema broj rasvjetnog tijela nego samo naziv ulice i poštanski broj, te mora utvrditi koje rasvjetno tijelo od njih desetak i više je neispravno i slično. Naravno takve situacije su kratkotrajne i traju isključivo tokom izvršenja radova ili njegovih dijelova.

 

(Erna H.) 

 

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.