6.2.2023. 16:01
0
Jesu li narušeni odnosi među vjerskim organizacijama?
FOTO: N1
"Kap koja je prelila čašu bio je istup imama u Kozarcu", kažu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a sve smatraju napadom na tu vjersku organizaciju. Zbog posljednjih dešavanja Mitropolit dabrobosanski Hrizostom povukao se iz članstva u Međureligijskom vijeću BiH, piše N1.

Muftija sarajevski i predsjedavajući Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini Nedžad Grabus za BUKU je izjavio da ovo je eskalacija krize koja traje dugo.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sudjeluje u Međureligijskom vijeću svjesna složenosti vjerskog, religijskog i etničkog kolorita u Bosni i Hercegovini. Opći principi međureligijskog dijaloga podrazumijevaju uvažavanje i poštivanje vjerovanja i prakse svih građana u Bosni i Hercegovini. Svi se slažemo da postoje problemi od lokalnog do najvišeg nivoa o kojima je potrebno diskutovati, analizirati i pokušati pronaći adekvatne odgovore. Postoje pitanja u pismu mitropolita Hrizostoma koja je potrebno diskutovati”, naglasio je.

Za poznavaoce prilika zaoštravanje odnosa između vjerskih organizacija prijeti da državu i njene narode uvede u najveću postratnu krizu, krizu nepovjerenja.

IZ MItropolije dabrobosanske se ipak na upite N1 o daljem radu i saradnji, problemima u odnosima između konfesija u BIH – ne oglašavaju.

Izvor N1 iz SPC rekao je da su crkveni poglavari u Bosni i Hercegovini zatečeni jučerašnjom posjetom, posebno saopštenjem reisa Huseina Kavazovića koji je dao podršku efendiji iz Kozarca.

“To dodatno usložnjava odnose, pitanje je kakvo je to izvinjenje”, kaže isti izvor.

Imam iz Kozarca Amir Mahić ujutro u 8 časova odazvaće se u Policijsku stanicu u Prijedoru, kako bi dao izjavu u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

“Pozvali su ga, iće sa advokatom, vjerovatno će odrediti kojim u saradnji sa Islamskom zajednicom”, rekli su nam Kozarčani upućeni u slučaj i kao članovi Medžlisa IZ Kozarac.

U međuvremenu se pojavio novi snimak, a na društvenooj mreži Twitter ga je objavio predsjednik NSRS Nenad Stevandić, navodeći da je imam i profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Muharem Štulanović Republiku Srpsku nazvao “genocidnom okotinom”.

“Baš zbog te genocidne tvorevine, koja se okotila i zaživila tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS… i nad Sarajevom slave tu genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog boga, na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog”, rekao je Štulanović za N1. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.