7.2.2023. 9:31
0
Davor Čičić: Budžet Kantona Sarajevo manji za oko 30 miliona KM. Mi smo jedini nivo vlasti koji će ove godine imati manji budžet
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za 8. februar, a na dnevnom redu bit će budžet KS, odnosno rasprava o usvajanju budžeta.

Davor Čičić, ministar finansija KS, ističe da mnogi ljudi miješaju nacrt i prijedlog budžeta.

“Nacrt je radna verzija budžeta, koja će nakon usvajanja takvog nacrta biti javno raspravljena.

Svako ko želi može uputiti određene sugestije, primjedbe, nezadovoljstva i prijedloge kako da se taj budžet unaprijedi. Ovo je nacrt budžeta”, kaže Čičić.

Inače, budžet je manji za oko 30 miliona maraka od onog prethodne godine, prenosi TVSA.

“Mi smo jedini kanton, odnosno jedini nivo vlasti koji će ove godine imati manji budžet. Barem ćemo se pokušati približiti prošlogodišnjem budžetu“, rekao je Čičić.



Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu iznosi 1.193.051.372 KM. Bit će razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je najavljena za 8. februara.

Ukupan iznos višegodišnjih kapitalnih ulaganja u Nacrtu iznosi 157.430.095 KM.

Višegodišnja kapitalna ulaganja finansiraju se iz sljedećih izvora: budžetska sredstva 16.349.054 KM, namjenski prihodi 27.543.233 KM, prihodi od korisnika 1.406.500 KM i primici 112.131.308 KM.

Kako je navedeno, izrada Budžeta KS za 2023. godinu prvi put podrazumijeva značajan pad prihoda po osnovu indirektnih poreza.

Uzrokovan je donošenjem novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Njime se jedino Kantonu Sarajevo umanjuje pripadajući udio u dosadašnjoj raspodjeli smanjenjem pondera 1,9658 na 1,5.

Svake sljedeće kalendarske godine umanjivat će se za 0,1 do koeficijenta 1,3. Uz Nacrta budžeta, Skupština će utvrditi i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta.

Na dnevnom redu sjednice je također Prijedlog o razrješenju dužnosti premijera KS Edina Forte zbog imenovanja na poziciju ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo Skupštine KS bi, prema ranijim najavama, trebalo Darju Softić-Kadenić imenovati za v.d. premijerke Kantona Sarajevo.

Pred zastupnicima je i donošenje odluke o osnivanju osnovne škole JU Osnovna škola “Rosulje” u Vogošći.

Tu je i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za osnivanje privatne srednje škole pod nazivom – Privatna međunarodna gimnazija QSI International School of Sarajevo – QSI Međunarodna kvalitetna škola Sarajevo.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.