7.2.2023. 13:23
0
Nikšić odgovorio Dodiku: Neka SNSD razmišlja šta će uraditi
FOTO: Arhiv
Smatram da mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje treba da pripadne FBiH i da Trojka treba da imenuje kandidata za ovu funkciju, izjavio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- SNSD ima ministra finansija na državnom nivou, a na entitetskom su to kadrovi SNSD-a i HDZ-a. Zato smatram da u toj raspodjeli ova jako bitna dužnost treba da pripadne FBiH. Do sada je na čelu Uprave bio kadar HDZ-a, a u raspodjeli funkcija mislim da bi ovo mjesto trebalo pripasti Trojci, pojasnio je Nikšić.

Međutim, proteklih dana predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nedvosmisleno istakao kandidaturu aktuelnog ministra finansija BiH Zorana Tegeltije za ovu dužnost. Stoga je Nikšić dobio pitanje šta će Trojka uraditi ako SNSD bude i dalje insistirao na Tegeltijinom imenovanju.

- Mi ćemo insistirati na načem čovjeku, pa nek se onda SNSD pita šta će oni uraditi, izjavio je Nikšić.

U toku pres konferencije Nikšić se dotakao i formiranja nove vlade FBiH. Tačnije govorio je o prikupljanju potpisa zastupnika u parlamentu FBiH koji su dio parlamentarne većine.

- To je posao koji je povjeren predsjednicima klubova poslanika. Oni imaju rok do četvrtka da završe taj posao. Ne zovem ih svaki čas da vidim dokle su došli. Svakako ćemo u četvrtak znati ko je šta uradio, istakao je Nikšić.

Na današnjoj pres konferenciji je pojasnio i zbog čega se krenulo sa prikupljanjem ovih potpisa.

- Ove potpise ćemo predati rukovodstvu FBiH (predsjedniku i potpredsjednicima FBiH op.a.), kao dokaz da imamo parlamentarnu većinu i da trebamo imenovati mandatara za sastav nove vlade FBIH. Osim toga, u slučaju blokade u formiranju nove vlade, ove potpise ćemo predati predstavnicima međunarodne zajednice kao mehanizam  kojim ćemo tražiti otklanjanje tih eventualnih blokada, dodao je Nikšić.

Podsjetio je da je Centralna izborna komisija potvrdila kandidature za predsjednika i potpredsjednike FBiH, te da u skorom vremenu očekuje zakazivanje sjednica Zastupničkog i Doma Parlamenta FBiH, nakon kojih bi se stvorili preduslovi za imenovanje mandatara, a potom i za formiranje nove vlade.

Što se tiče predlaganja kanddidata za novog direktora Obavještajno sigurnosne agencije, kazao je kako su razgovori među koalicionim partnerima, te da bi u narednih nekoliko dana trebali postići dogovor o imenu. Medijske napise o različitim mišljenjima unutar Trojke o kandidatima za ovu poziciju nazvao je spinovima i lažima.

U toku obraćanja osvrnuo se i na formiranje nove vlade u KS, kazavši kako je rok za ovaj zadatak počeo teći nakon što je predsjednik NS-a edin Forto, te da on ističe 25. februara. Istakao je kako očekuje da će ovaj zadatak biti izvršen do spomenutog datuma.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.