8.2.2023. 9:50
0
Protestno okupjanje: Udruženja žrtava danas ispred Suda i Tužilaštva!
Predstavnici Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, okupit će se ispred Suda i Tužilaštva BiH danas u 12 sati.

"Cilj našeg okupljanja jeste uputiti poruku Tužilaštvu BiH da prestane sa reciklažom predmeta ratnih zločina, da je sramotna činjenica da ni nakon 19 godina nemamo niti jedne optužnice za opsadu: Sarajeva, Goražda, Bihaća..., gradova u kojima je ubijeno na stotine nevinih civila, ali i činjenice da su to bile zaštićene zone UN-a.

Također, želimo upozoriti na ne sprovođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina, posebno Anexa B u kojem je sadržana i A lista MKSJ. Isto tako je sramotno da za 19 godina rada Suda i Tužilaštva BiH imamo samo jednu pravosnažnu presudu za genocid u Srebrenici", saopćejo je.

Inače, ovo okupljanje desit će se prije suđenja poznatog kao slučaj 'Dobrovoljačka', gdje Tužilaštvo BiH u ovom postupku dokazuje da Alija Izetbegović nije bio zarobljenik, te da kolona nije bila legitiman vojni cilj!

Podsjećamo, optužnicu je pisao sadašnji glavni tužioc Milanko Kajganić, zajedno s postupajućim tužiocem Milanom Vukojičićem.

Dobar dio optužnice je na ekavici što ukazuje na preuzimanje dijelova od srbijanskih institucija, ali Sud BiH je takvu optužnicu potvrdio, a naknadno nije udovoljio ni na zahtjeve odbrana da se optužnica napiše na bosanskom jeziku.


(Patria/Admir O.)

Sud BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.