8.2.2023. 11:23
0
Hoće li i ovo proći ispod radara kao i "krvava" Bosna: Novi prizori Bioštice i Krivaje jutros šokirali mještane
FOTO: Edin Ibrić/Rijeke BiH Budi promjena
Jučer su građani Olova primijetili promjenu boje na rijeci Bioštici te su jučer prijavili nadležnim službama, potvrdio je to jučer Feni načelnik Općine Olovo Džemal Memagić.

Međutim, jutros su na Facebook grupi "Rijeke Bosne i Hercegovine - Budi promjena" osvanuli novi šokantni snimci i slike rijeke Krivaje nešto nizvodno, u Zavidovićima. 

Može biti slika sljedećeg: ptica i priroda
(Edin Ibrić/Rijeke BiH - Budi promjena)

Akademik Muriz Spahić je objasnio šta zapravo znači i odakle je došlo ovo zagađenje. 

"Samo sedmicu nakon zagađenja rijeke Bosne, čija je pritoka Krivaja u Zavidovićima, desila se ozbiljno zagađenje jednog krivajinog sutoka u Olovu; rijeke Bioštice. U Biošticu je jutros sa jalovišta rudnika olova oteklo u rijeku Biošticu, prema medijskim izvještajima, oko 300 m3 prljave i vrlo toksične vode. ", objašnjava profesor.

O ozbiljnosti situacije, akademik pojašnjava da je ruda olova koja se eksploatiše vrlo toksična.

"Ozbiljnost ovoga vještačkog hidrološkog stresa kojim upravlja preduzeće „Geomet“ iz sastava kompanije „Mineco“, nalazi se u činjenici da je ruda olova, koja se ekploatiše u ovom rudniku, vrlo toksična. Prirodnim putem (vodnim i biljnim) olovo iz zemlje se produkuje u vodu i biljke. Istraživanja koje je proveo Biološki institut Univerziteta u Sarajevu sa saradnicima sa Veterinarskog i Prirodno-matematičkog fakulteta 80-ih godina prošlog stoljeća, konstatovali su tragove olova u jetri riba iz rijeka Boštice i Krivaje, te u stoci koja se napasala po pašnjacima na rudištima olova. ", napisao je akademik.

O ovome se, kako kaže akademik, trebalo znati i ranije, te da će kancerogeni elementi ostati u riječnim nanosima trujući ribe.

"O ovome se trebalo znati prije davanja koncesije, uz to strancima, na rudišta olova u dolini rijeke Bioštice. Isto to su trebali znati projektanti namjernici da se nizvodno od rudnika u Zelenom viru na rijeci Bioštici gradi turistički kompleks.  Žao mi je što prirodnim resursima upravljaju oni koji misle da znaju prirodne procese. Njima je jedino profit glavni cilj nemisleći o kvalitetu prirodne sredine u kojoj žive i koju će morati ostaviti pokoljenjima.  Voda će se izbistriti, ali kancerogeni elementi će ostati u riječnim nanosima trujući bentoske organizme koji su riblja hrana."


Može biti slika sljedećeg: stablo, priroda i vodena masa
(Rijeka Krivaja jutros/Edin Ibrić/Rijeke BiH - Budi promjena

Prema jučerašnjoj vijesti sa portala Radio Olovo, pomenutim rudnikom upravlja preduzeće “Geomet”, odnosno kompanija “Mineco”.

"Prema našim informacijama, koje smo dobili sa terena, pukao je bazen u kojem se vrši separacija rude te je voda, kroz zemlju, našla put do rijeke koja se nalazi blizu rudnika. Vjerovatno je do pucanja došlo usljed ove hladnoće ", kazao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Džavid Aličić.

Tek nakon izvještaja nadležnih kantonalnih i federalnih vodnih inspekcija, koji su izuzeli uzorke vode, znat će se, dodaje Aličić, pravi razlog zamućenja vode u rijeci Bioštici, a samim time i u rijeci Krivaji.

Na terenu su i policijski kriminalistički inspektori.

Olovo se snabdijeva vodom sa izvorišta Zeleni Vir pa se stanovništvu preporučuje oprez te, po mogućnosti, da ne koriste tu vodu, mada do sada, nije primjećena promjena boje vode u gradskom vodovodu. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.